Herbata Earl Grey otrzymała swoją nazwę na cześć hrabiego Charles’a Grey’a. Początkowo wprowadzono ją na rynek angielski, a następnie spopularyzowano w pozostałych krajach. Obecnie Earl Grey stanowi ponadczasowy standard, doceniany przez smakoszy na całym świecie. Jej wspaniały smak i aromat uzyskuje się poprzez dodanie olejku z bergamotki. Dzięki marce Czas na Herbatę, ten delikatny napój spróbować można także w nowej odsłonie–wzbogaconej jaśminem, dodającym mu nuty słodyczy.

torebka_zielona_earl_grey_jasminowy.jpgKwiecisty dodatek

O pochodzeniu Earl Grey’a krąży pewna legenda. Pierwsza z jej wersji mówi, że w XVIII wieku hrabia Charles Grey uratował przed utonięciem syna chińskiego mandaryna, w zamian za co został nagrodzony skrzynią herbaty. Ów prezent nazwał swoim imieniem i rozprowadził na terenie Anglii. Alternatywna opcja głosi z kolei, że Grey otrzymał przepis na tą wyjątkową kompozycję od indyjskiego radży, w podzięce za uratowanie syna przed tygrysem. Są to oczywiście jedynie opowieści, faktem jest natomiast, iż Earl Grey jest herbatą  cieszącą się ogromną popularnością na całym świecie głównie z uwagi na swój charakterystyczny aromat, który jest efektem dodania do niej olejku z bergamotki. Marka Czas na Herbatę postanowiła wzbogacić ten klasyczny smak dodając do niego delikatne płatki jaśminu. Dzięki tej wonnej roślinie w czerwono-złotym naparze możemy poczuć dodatkowo słodkawy, lekki i przyjemny posmak.

Herbatę Earl Grey jaśminowy przygotowujemy zalewając 1 łyżeczkę suszu wodą o temperaturze ok. 95 st. Celsjusza, następnieparząc go pod przykryciem przez czas ok. 3 minut.

Sięgając po Earl Grey jaśminowy marki Czas na Herbatę, odkryjemy na nowo głębię jej klasycznego smaku i aromatu, która dodatkowo uraczy nas słodkim, jaśminowym akcentem. Taka harmonia z pewnością sprawi, że kompozycja ta na stałe zagości w naszych filiżankach.

Earl Grey jaśminowy, jak i wszystkie produkty marki Czas na Herbatę, dostępne są w ofercie sklepów stacjonarnych Czas na Herbatę, a także online na www.czasnaherbate.net.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF