Kuchnia azjatycka wyróżnia się różnorodnością oraz bogactwem przypraw i aromatów. Chcąc znaleźć się choć na chwilę na Dalekim Wschodzie i zanurzyć w orientalnych smakach i zapachach, nie trzeba wyruszać w daleką podróż. Od poniedziałku 8 lutego we wszystkich sklepach Lidl rozpoczyna się Tydzień Kuchni Azjatyckiej.

1Miłośnicy orientalnej kuchni zainteresowani będą możliwością znalezienia podstawowych azjatyckich produktów, które stanowią bazę dla wielu smakowitych kombinacji.Wśród nich nie może zabraknąć makaronu sojowego (2,29 zł/100 g/1 opak.) w  postaci długich, przezroczystych nitek z fasoli mung, czy wywodzącego się z kuchni japońskiej makaronu soba (3,49 zł/300 g/1 opak.) – na bazie mąki gryczanej i  pszennej. W potrawach rodem z Azji świetnie sprawdzi się także długoziarnisty, jaśminowy ryż tajski (6,99 zł/1 kg/1 opak.) lub ryż basmati(14,99 zł/2 kg/1 opak.), o charakterystycznym, lekko orzechowym aromacie.

Pikantne dodatki

Ostry, pobudzający zmysły smak, jest znakiem rozpoznawczym kuchniazjatyckiej. Aby nadać potrawie wyrazistości, warto wykorzystać pastę curry(6,99 zł/400 g/1 opak.), która jest unikalną mieszanką składników o trzech różnych stopniach ostrości. Intensywny smak potrawom dodadzą typowe dla kuchni azjatyckiej przyprawy (2,49 zł/1 opak.). Wśród nich królują m.in.: chili mielone lub całe, tarty i mielony imbir oraz mielona trawa cytrynowa. Wielbicielom ostrych sosów przypadnie do gustusos tajski(4,99 zł/290 ml/1 opak.), wyprodukowany w Tajlandii, w trzech smakach: Pad Thai, Barbecue i SweetChilli.  Na imprezę w stylu azjatyckim wspaniale sprawdzą się natomiast orzechy nerkowca wasabi (5,99 zł/125g/1 opak.).Pasta (4,44 zł/43 g/1 opak.) o tym samym smaku jest natomiast niezbędnym składnikiem do sushi – nadaje ostrego smaku i aromatu.

2Słodko-kwaśna egzotyka

Wszyscy wielbiciele ciekawych połączeń smakowych na pewno będą zachwyceni ciekawym wyborem sosów o słodko-kwaśnej nucie, dostępnych w ramach Tygodnia Kuchni Azjatyckiej w sklepach Lidl. W ofercie znalazły się m.in.: słodki sos chili(7,49 zł/700 ml/1 opak.), typowy do dań azjatyckich lub z grilla, klasyczny sos sojowy (3,99 zł/150 ml/1 opak.), który jest nieodłącznym składnikiem dań kuchni orientalnej i doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami, czy sos słodko-kwaśny(3,49 zł/460 g/1 opak.) z dużymi kawałkami warzyw i ananasa. Wystarczy go podgrzać, połączyć z  ryżem i pyszny obiad gotowy! Z  sosami doskonale będą się komponować warzywa do woka(3,99 zł/545g/1 opak), z azjatyckimi dodatkami, takimi jak grzyby mun, kapusta pekińska i kasztany wodne.

Łagodne zakończenie uczty

Jako dodatek do dań azjatyckich, który zapewni delikatny, słodki posmak każdej potrawie, warto wykorzystać mleczko kokosowe (3,99 zł/400 ml/1 opak.) lub owoce mango (4,99 zł/420 g/1 opak.) i liczi(4,99 zł/567 g/1 opak.) – obrane, bez pestek, w syropie o słodkim smaku. Na zakończenie azjatyckiej uczty warto pozwolić sobie na słodki deser. Sięgnij po pyszne sorbety lub mleczno-śmietankowe lody azjatyckie (6,99 zł/500 ml/1 opak.) w oryginalnych, egzotycznych smakach: z nasionami sezamu, fasolą azuki, wasabi lub o smaku zielonej herbaty. Skosztuj także lekkiej, w 100% naturalnej wody kokosowej (2,99 zł/310 ml/1 opak.) z Tajlandii, cenionej za bogate składniki odżywcze.

Zatem jeśli planujesz spotkanie z przyjaciółmi lub kulinarną ucztę w orientalnym stylu, która poprzez różnorodność dań pobudzi wiele zmysłów, koniecznie odwiedź Lidla i wypróbuj najlepsze smaki Tygodnia Kuchni Azjatyckiej.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF