Jak opóźnić jesień? Może poprzez wyjątkowe propozycje kulinarne? Podane w oryginalny sposób, grillowane bądź z patelni sprawią, że zapomnimy o zbliżających się słotach.

Takim nietypowym daniem będzie propozycja firmy Madej Wróbel – kiełbasa z pieca z tapenadą. Tapenada wywodzi się z południa Francji i jest pastą, której głównymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. My proponujemy przygotowanie tapenady w nieco bardziej wyrafinowany sposób – mówi Magdalena Matynia, główny technolog firmy Madej Wróbel. Oprócz czarnych oliwek, dodajemy jeszcze koreczki helskie (anchois), suszone pomidory, musztardę rosyjską, ząbek czosnku, natkę pietruszki i sok z cytryny. To wszystko razem miksujemy i łączymy z kiełbasą z pieca Madej Wróbel. W rezultacie tworzymy doskonałą kompozycję na grilla lub patelnię. Danie smakuje najlepiej z ogórkami konserwowymi i świeżą, chrupiącą bagietką i wierzcie lub nie…pachnie prawdziwym słońcem Prowansji.

Kiełbasa z tapenadą to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”! Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.

GRILLOWANA KIEŁBASA Z PIECA Z TAPENADĄ

Grillowana_kielbasa_z_pieca_z_tapenada_IPSkładniki na 4 porcje

  • Kiełbasa z pieca Madej Wróbel 2 sztuki
  • Suszone pomidory 1 słoik
  • Czarne oliwki (bez zalewy) 1 słoik
  • Koreczki helskie 1 małe opakowanie
  • Ogórki konserwowe 1 mały słoik
  • Musztarda rosyjska 1 słoik
  • Ząbek czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sok z cytryny
  • Sól ziołowa, pieprz czarny w młynku

Przekrój kiełbasę w poprzek, oddzielając dolną część kiełbasy od górnej. Przygotuj tapenadę: zmiksuj dokładnie oliwki, suszone pomidory, koreczki helskie, czosnek, natkę, sok z cytryny i przyprawy. Rozsmaruj tapenadę na połówce kiełbasy, następnie połóż warstwę musztardy i nakryj górną częścią kiełbasy. Grilluj na ruszcie lub na aluminiowych tackach. Pokrój bagietkę i przygotuj ogórki do podania jako dodatek.Podziel gorącą kiełbasę na dwie części, a jeśli masz duży apetyt, nie przedzielaj i zjedz całą.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF