Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel

To od kiedy można podawać dziecku wędliny i kiełbasę to kwestia indywidualna. Osobiście uważam że podawanie dziecku tego typu produktów powinniśmy rozpocząć po 1 roku życia. Myślę że w 90% przypadków pierwszą wędliną są paróweczki, choć w tej sprawie zdania są podzielone.

Madej Wróbel_A - Wszystkie topy bez kabanosow i bez frankowWiele osób uważa, że nie wiadomo co jest w środku i unika kupowania tego rodzaju produktów. Chodzi o tak zwany MOM czyli mięso oddzielone mechanicznie. Dzieci jednak uwielbiają parówki, więc jeśli nie mówisz zdecydowanego „nie”, szukaj tych z największą zawartością mięsa. Te lepsze mają go nawet ponad 90% i bardzo krótką etykietę – właśnie takie należy podawać dziecku. Uważam że w menu dziecka parówka nie powinna się jednak pojawiać częściej niż raz na 1-2 tygodnie.

Dla dzieci najlepsze są produkty drobiowe z wysoką mięsnością i tak jak już wspomniałam tzw. krótką etykietą. Takie wędliny, podawane co drugi dzień to doskonały zapas białka dla małego brzuszka. Jeśli chodzi o kiełbasę, to najlepiej wybierać wyroby sprawdzonych producentów.

Unikajmy kierowania się słodko brzmiącymi nazwami podczas kupowania produktów dla dzieci oraz wędlin formowanych na wesołe buzie zwierzaków. Najważniejsza jest jakość i świeżość mięsa – powinny to być produkty o odpowiednim składzie i kaloryczności.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF