Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim wartościowa – kasza. Dzięki swoim właściwościom odżywczym stanowi doskonały wybór na smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Dlatego warto wprowadzać te małe ziarenka do diety, zarówno Twojej, jak i najmłodszych członków rodziny. Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” przedstawia kolejnego bohatera i zachęca do spożywania kaszy każdego dnia.

various groats in bowl - food and drink

Kasza to jadalne nasiona zbóż w postaci lekko rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Kasza może być produkowana prawie ze wszystkich rodzajów zbóż. Najczęściej w tym celu stosuje się grykę, jęczmień lub proso.

Szybkie i smaczne danie dla całej rodziny? Kasze będą do tego idealne, gdyż zależnie od rodzaju, potrzebują jedynie od dziesięciu do dwudziestu minut, aby były gotowe do spożycia. Możesz wybrać kasze gryczane, jęczmiennie, jaglane lub kuskus – każdy wybór będzie doskonałym i wartościowym posiłkiem nawet dla najmłodszych, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety
przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.

Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że Polki lubią gotować, a inspirację do kulinarnych wyzwań w głównej mierze czerpią z własnych spontanicznych pomysłów, od znajomych lub ze stron internetowych poświęconych gotowaniu. Posiłki starają się przygotowywać wspólnie z dziećmi, a spożywać w gronie rodzinnym. Dla ponad 67% respondentek zdrowa dieta w głównej mierze kojarzy się z dietą „bogatą w wartości odżywcze”. Tymczasem zaledwie 3% spożywa codziennie produkty zbożowe, w tym kasze. Ankietowane mamy preferują 3 najbardziej popularne odmiany kaszy – jęczmienną, mannę i gryczaną i właśnie te 3 rodzaje pojawiają się najczęściej na ich stołach. Ta ostatnia z nich spożywana jest 2-3 razy w tygodniu przez blisko 24% badanych. Ale ponad 30% ankietowanych mam przyznało, że spożywają kaszę jaglaną, pęczak lub kuskus rzadziej niż 1 raz na tydzień, a prawie 40% nie jada kaszy kukurydzianej w ogóle. Kasze w kuchni dają mnóstwo możliwości – można wykorzystywać je jako dodatek do dań obiadowych, robić z nich sałatki, nadziewać nimi mięso lub dodawać do deserów.

– Kasze można wykorzystać na wiele sposobów. Są znakomitym dodatkiem do zup i drugich dań, a nawet deserów. Kasza gryczana dobrze smakuje z duszonymi i pieczonymi mięsami, grzybami, nadaje się do gołąbków czy zapiekanek. Kaszę jaglaną można zapiec z owocami lub przyrządzić budyń. Duże pole do popisu daje kuskus – doskonale pasuje do różnego rodzaju sałatek, grillowanych warzyw, zup i deserów. Zaletą tej kaszy jest to, że nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i po chwili jest gotowa do spożycia. – tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek. 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

Zbożowe inspiracje Anny Jelonek

NALEŚNIKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ I OWOCAMI

Zboże smakuje i inspiruje_przepis2Składniki:

  • 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 100 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • klarowane masło lub oliwa
  • owoce sezonowe według uznania
    – truskawki, borówki lub maliny
  • jogurt naturalny
  • listki mięty

Przygotowanie :

Zmiksuj bardzo dokładnie składniki: kaszę, mąkę, mleko, jajka i wodę mineralną. Następnie odstaw masę do naleśników na 15 minut. Dodaj cynamon. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane lub oliwę i smaż naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia. Na wierz dodaj listki mięty. Serwuj z ulubionymi owocami i jogurtem.

Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza

Gołąbki z kaszą jaglaną trochę inaczej

cabbage stuffed with rice and meat on plate

  • 20g rodzynek
  • 20 g kaparów
  • 2 marchewki
  • Sól, pieprz, brązowy cukier

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie odlewamy wodę i wielokrotnie płuczemy zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. To sprawi, że kasza nie będzie gorzka. Następnie zalewamy kaszę wodą do wysokości 1 cm ponad kaszę i gotujemy.  W trakcie gotowanie przykrywamy i zmniejszamy gaz do najmniejszego i gotujemy jakieś 12 minut. Wyłączamy gaz i ostawiamy przykrytą kaszę w ciepłe miejsce by zmiękła całkowicie, a następnie studzimy ją.
  • Kapustę sparzamy i usuwamy liście. Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.
  • Cebulę siekamy drobno i smażymy na maśle, aż lekko zbrązowieje.
  • 1/3 cebuli przekładamy do mięsa , dodajemy kaszę jaglaną , kapary, rodzynki, tartą marchewkę , siekane zioła, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zwijamy gołąbki dość ciasno.
  • Do reszty cebuli dodajemy pomidory , sól, pieprz i cukier oraz cynamon i kmin rzymski i dusimy chwilę. Sos powinien być pachnący i lekko słodki. Do sosu przekładamy gołąbki i dusimy jakieś 20-30 minut
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF