W okresie letnim warto korzystać z darów natury jakimi są sezonowe, polskie owoce. Można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by desery okazały się jeszcze zdrowsze. Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie owocowych przekąsek z dodatkiem kaszy. Okazuje się, że nie tylko manna może być wykorzystywana do słodkich deserów – kukurydziana, jęczmienna czy owsiana również świetnie smakują w tym orzeźwiającym połączeniu.

Lubię Kaszę_logoGdy upały dają się we znaki, warto zadbać o prawidłową i zrównoważoną dietę, umiejętnie łącząc posiłki, zwracając uwagę na ich kaloryczność oraz przyswajalność. Letnie desery najlepiej przygotować na bazie sezonowych owoców, dzięki czemu będą one pyszne, kolorowe i zdrowe. Orzeźwienie przyniosą soczyste owoce, takie jak arbuz, truskawki, maliny, jabłka czy brzoskwinie. Łącząc je z różnymi rodzajami kaszy, wzbogacamy dietę o cenne składniki odżywcze i minerały, m.in.: błonnik, cynk, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, wapno czy kwas foliowy.

Andrzej Polan, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, poleca w szczególności chłodnik na słodko – arbuzowo-malinowy, podawany z kluseczkami z kaszy kukurydzianej:

Kasze są często wykorzystywane do zagęszczania zup – najbardziej popularna forma to krupnik. Jednak mało kto dziś przyrządza owocową zupę z lanymi kluskami. Przypomina mi to smak dzieciństwa, tylko tu zamiast mleka mamy pyszny arbuzowo-malinowy mus, który świetnie chłodzi, a za sprawą kaszy – również syci. Ze względu na swoją intensywną barwę oraz delikatny smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym – podsumowuje.

Ciekawą propozycję może stanowić także mus z kaszy manny z białą czekoladą i truskawkami. Owoce skąpane w syropie z kwiatów czarnego bzu, podane ze świeżą miętą i cytryną nadadzą charakteru i oryginalnego smaku deserowi.

Kasza manna to bardzo wdzięczny produkt, często kojarzony wyłącznie z kaszkami dla maluchów. A można wyczarować z niej cuda! W połączeniu z czekoladą i truskawkami, zachwyci niejedno podniebienie. Gdy skończy się sezon na truskawki, polecam wypróbować mannę w tej odsłonie z jagodami, brzoskwiniami czy malinami – radzi Andrzej Polan.

Na stronie www.lubiekasze.pl można znaleźć wiele inspiracji do gotowania. Oprócz lekkich potraw z owocami, coś dla siebie znajdą także amatorzy sałatek, faszerowanych warzyw, zup czy ciast.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF