Potrawy z karpia to nieodłączny element świątecznej kuchni polskiej. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, sieć Biedronka, obok dostępnych tradycyjnie w tym czasie karpi w płatach, zaoferuje również karpie patroszone oraz filety. Karpie pojawią się w ofercie sieci 19 grudnia w cenie 7,90 zł/kg karpia patroszonego, 9.90 zł/kg karpia w płatach i 19,90 zł/kg filetu  z karpia.

1W trosce o jak najwyższą jakość, świeżość i walory smakowe karpi sprzedawanych w sklepach Biedronka, sieć współpracuje z polskimi dostawcami: Fario, Pirs i Koral. Firmy te spełniają najwyższe standardy higieniczne produkcji, pozostając pod stałym nadzorem służb weterynaryjnych. Karpie sprzedawane w sklepach Biedronka są przechowywane w zbiornikach ze stałym przepływem wody oraz w wysokim natlenieniu, natomiast transport ryb ze stawów do zakładów przebiega między innymi w specjalnych tankowozach, które pozwalają na przewóz żywych ryb. Proces produkcji oraz transportu do sklepów odbywa się z zachowaniem określonych parametrów temperaturowych dla świeżych ryb.

Świeże karpie, które znajdziemy w sklepach Biedronka, to ryby oczyszczone, porcjowane i zapakowane w hermetyczne opakowania bezpośrednio u producenta. Technologia w atmosferze ochronnej (MAP) zastosowana w opakowaniach karpia w płatach i filetach, pozwala na dłuższe zachowanie świeżości bez stosowania konserwantów. Dotyczy to także karpi patroszonych, pakowanych w technologii próżniowej (VAC). Wysoka jakość oferowanych w Biedronce karpi wynika również ze skrócenia do minimum czasu, jaki mija od połowu do pakowania ryb. Dla klientów ważna jest także wygoda przyrządzania wynikająca z zastosowanych technologii pakowania.

Biedronka nie prowadzi sprzedaży żywych ryb. Sieć wymaga od swoich dostawców stosowania humanitarnych metod w całym procesie przygotowywania ryb
do sprzedaży, jak również spełnienia wymogów dobrostanu ryb w hodowli, zgodnie z przepisami prawa w zakresie ochrony zwierząt.

Specjalnie dla klientów sieci Biedronka blogerka kulinarna Agata Jędraszczak przygotowała także oryginalne przepisy na karpia smażonego w granacie i karpia
z żurawiną, które dostępne są w Inspiracjach Tygodniowych oraz na stronie internetowej www.biedronka.pl.

Obok karpia, w grudniowej ofercie sieci Biedronka znajdą się także inne gatunki ryb. W ofercie czasowej dostępne są m.in.: Tołpyga świeża filet, Stek z halibuta świeży La Speciale, Dorsz świeży filet ze skórą, Stek z tuńczyka świeży La Speciale, Filet z łososia świeży vac Marinero.

Niezależnie od okresu świątecznego, w stałej ofercie sieci Biedronka znajdują się: Łosoś świeży filet Marinero, Pstrąg świeży patroszony Marinero, Filet z pstrąga tęczowego-łososiowego, Tilapia świeża filet ze skórą (w wybranych sklepach).

Więcej informacji o ofercie znajduje się na stronie www.biedronka.pl

Przepis kulinarny – karp z żurawiną

Składniki:

  • 1 płat z karpia o wadze ok. 600 g
  • 1 jajo Ale Jaja
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 24 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Żurawinę namocz przez ok. 1 godz. w winie. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Dolej wino z żurawinami, dodaj cukier i gotuj kilka minut. Dopraw pieprzem, zaciągnij mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Zagotuj.  Rybę pokrój na porcje. Każdą przypraw solą i pieprzem, obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto, z obu stron. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Utłucz ze śmietanką na gładkie puree, wymieszaj z chrzanem.

Autorką przepisu jest blogerka kulinarna Agata Jędraszczak.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF