Szukasz pomysłu na kulinarne inspiracje podczas karnawału? Brakuje Ci czasu na przygotowanie popisowych dań? Poznaj sprawdzone oraz szybkie przepisy, którymi zachwycisz najbliższych i które będą pyszną przekąską na każdej imprezie!

pieczone jabłka z waniliowa nutaJabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą

Składniki

  • 6 dorodnych jabłek
  • 15 dag rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 20 dag orzechów włoskich Bakalland
  • cynamon
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii

 

 

Przygotowanie:

Rodzynki bursztynowe BakallandNagrzej piekarnik do 180st. C. Przetnij jabłka w górnej ich części i wydrąż gniazda nasienne. Napełnij jabłka posiekanymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami, posyp cynamonem. Włóż jabłka do niedużego naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut (aż jabłka będą miękkie). W międzyczasie przygotuj sos waniliowy.

Wlej mleko oraz śmietankę do garnka. Przekrój laskę wanilii i wydrąż ziarenka – oba składniki włóż do garnka z mlekiem. Całość podgrzej do zagotowania, a następnie pozostaw do ostudzenia. Laskę wanilii wyjmij z naczynia. W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Delikatnie przelewaj przestudzony nieco płyn z wanilią cały czas mieszając trzepaczką. Połączone żółtka z mlekiem ponownie przelej do garnka i wstaw na mały gaz stale mieszając. Nie można pozwolić, aby płyn się gotował, gdyż wtedy żółtka się zetną. Całość podgrzej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wyjmij upieczone jabłka i podaj z gorącym sosem waniliowym.

 

(Na)dziane pomidory

nadziewane pomidorySkładniki:

  • 4 duże pomidory (na przykład malinowe)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 20 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 15 dag twarożku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • Pieprz, chili i sól dla smaku

 

orzechy wloskie Chandler BakallandPrzygotowanie:

Pomidory umyj, odetnij ich górną część, usuń miąższ. Wnętrze osusz papierowym ręcznikiem i oprósz pieprzem. Obierz ogórka i cebulę, dodaj połówki włoskich orzechów i wszystko drobno posiekaj. Awokado umyj, obierz ze skórki, a miąższ rozdrobnij widelcem. Jedną sparzoną połówkę cytryny, razem ze skórką, pokrój na małe cząstki. Do twarożku dodaj ogórek, cebulę, awokado, orzechy, sok z cytryny, przypraw pieprzem, chili i dokładnie wymieszaj. Masą napełnij wydrążone pomidory. Doskonale pasują z bagietką z oliwą i rozmarynem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF