Kanapka to nie tylko królowa polskich śniadań. Możemy spotkać ją także na domowych prywatkach, biznesowych spotkaniach czy wystawnych bankietach w postaci małych tartinek w bufecie szwedzkim. Przed Sylwestrem podpowiadamy, jak przygotować pyszne, ale i zdrowe kanapkowe przekąski, które smakiem zachwycą naszych gości podczas tej wyjątkowej nocy oraz całego karnawału.

 

Rolowane kanapeczki koktajlowe w dwóch wersjach

Doskonale na bankietowym stole sprawdzą się mini kanapki zrobione z tortilli. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują. Proponujemy dwie wersje; klasyczną i egzotyczną.

 

Wersja klasyczna:

 

Składniki:

kilka placków tortilli

kilka plasterków szynki

kilka liści sałaty lodowej

opakowanie serka kremowego

2 łyżki margaryny Śniadaniowej

papryka czerwona

ogórek konserwowy

 

Przygotowanie:

Opakowanie serka kremowego połączyć z 2 łyżkami margaryny Śniadaniowej. Paprykę czerwoną oraz ogórki pokroić w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z serkiem, by powstała kremowa pasta. Następnie równomiernie rozprowadzić powstałą pastę na tortillach, położyć na nich liście sałaty lodowej i plastry szynki. Całość luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

 

Wersja egzotyczna z pastą z awokado

 

Składniki:

kilka placków tortilli

dojrzały owoc awokado

2 łyżki margaryny Śniadaniowej

½ szklanki siekanych nasion słonecznika, dyni, orzechów

sok z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Margarynę delikatnie wymieszać z miąższem awokado (nie ucierać!), nasionami, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Placki tortilli posmarować grubą warstwą pasty z awokado, następnie luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

 

Kanapki z pastą z kurczaka z pestkami dyni i gotowanym burakiem

 

Składniki:

kromki chleba razowego

pierś z kurczaka

2 łyżki miodu

garść pestek dyni

szczypta cynamonu

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka margaryny Śniadaniowej

pieprz i sól do smaku

gotowane buraki

 

Przygotowanie:

Pokrojoną w drobną kostkę i oprószoną cynamonem pierś z kurczaka podsmażamy razem z pestkami dyni. Następnie dodajemy miód, margarynę Śniadaniową oraz jogurt naturalny. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pastę nakładamy na kanapki i dekorujemy sałatą zieloną oraz gotowanym burakiem pokrojonym w drobną kostkę lub serduszkami wyciętymi z jego grubych plastrów.

 

Kolekcja torebek

Składniki:

Margaryna Śniadaniowa

chleb tostowy pełnoziarnisty

ketchup

ogórek

serek śmietankowy

szynka

ser żółty

 

Tosty posmarować margaryną Śniadaniową,  serkiem śmietankowym, przykryć drugim tostem i posmarować kolejną warstwę serka. Następnie wyciąć kształt torebek i na górną warstwę serka przykleić dowolne kawałki szynki i żółtego sera. Boki torebek posmarować  ketchupem. Uchwyty torebek wykonać z ogórka.

 

Najprostsza kanapka świata

Składniki:

chleb żytni

margaryna Śniadaniowa

wędlina

pomidor (ewentualnie: ogórek, rzodkiewka)

sałata zielona

 

Kromki posmarować margaryną Śniadaniową, położyć na nich sałatę, wędlinę, a następnie plasterki pomidora lub ogórka. Klasyka nigdy się nie znudzi, a jak dobrze smakuje!

 

Na ciepło:

Bułka z nadzieniem owocowo – serowym

4 bułki z żytniej mąki

30 dag winogron lub gruszek

15 dag sera mozarella

10 dag sera rokpol

4-5 łyżek oleju

1 łyżka margaryny Śniadaniowej

 

Z przekrojonych na pół bułek wydrążyć miękisz, podzielić go na kawałki i podsmażyć na rozgrzanym oleju tak, aby stał się chrupiący.  Owoce obrać ze skórki, drobno pokroić i usunąć pestki. Oba sery pociąć na małe cząstki, wymieszać z owocami i podsmażonym miękiszem. Bułki posmarować margaryną Śniadaniową i wypełnić powstałym farszem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze  1800 C. Podawać gorące.

 

Chrupiące bułeczki do wyboru do koloru

Pozwól swoim gościom, by sami wybrali nadzienie do chrupiących bułeczek.

 

Składniki:

kilka małych bułeczek,

margaryna Śniadaniowa,
mix kolorowych warzyw (ogórek kiszony, papryka konserwowa,  kukurydza, pomidory, itd.)
szynka

różne rodzaje sera twardego,

ser feta w kostkach,

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 1800 C. Odciąć górną część każdej bułki i wyciągnąć miękki środek tak, by powstała mała „miseczka”. Każdą z nich posmarować margaryną Śniadaniową (można połączyć ją z wyciśniętym czosnkiem) i wstawić do piekarnika. Opiekać do momentu, w którym bułeczki będą chrupiące.

Sery, szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę i przełożyć każdy składnik do osobnej miseczki. Taki zestaw podawać gościom, by sami mogli stworzyć dowolną kompozycję swojej chrupiącej miseczki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF