Planując aktywne spędzanie czasu w górach, warto pamiętać nie tylko o sprzęcie czy ubraniu. Równie ważną kwestią jest odpowiednia dieta, która uzupełni spalane podczas ruchu kalorie i jednocześnie nie obciąży nadmiernie naszego budżetu.

strączkowa kanapkaWyjeżdżając w góry chcemy w 100% wykorzystać stok i nasze możliwości. Dlatego na narty czy snowboard wychodzimy zazwyczaj rano, a wracamy dopiero po zmroku. Uprawiając sport przez cały dzień, tracimy bardzo duże ilości energii, które powinniśmy uzupełniać na bieżąco. Restauracje to najbardziej kosztowna opcja. Co w takim razie jeść, aby zimowy urlop był tylko przyjemnością?Idealnym rozwiązaniem będą kanapki. Dzięki samodzielnemu ich przygotowaniu, będziemy wiedzieć, co jemy.

Jak powinny wyglądać kanapki narciarza lub snowboardzisty? Najlepiej przygotować je z pełnoziarnistego pieczywa, bogatego w węglowodany złożone, z których glukoza uwalniana jest stopniowo. Jako dodatki można wykorzystać po prostu ulubione sery, ryby, warzywa czy jajka. Ważne jest, aby do przygotowania kanapek użyć dobrych tłuszczów roślinnych, które są źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6. Z wykorzystywanych składników, można w miarę możliwości przygotować pasty.

PROPOZYCJE ENERGETYCZNYCH KANAPEK NA STOK

Kanapki z pastą z jajek

Składniki:

4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
3 jajka
2 łyżki margaryny Śniadaniowej Klasycznej lub Premium

Sól do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, zetrzyj na tarce, wymieszaj z margaryną Śniadaniową Klasyczną lub Premium, dopraw solą. Posmaruj kromki chleba pastą jajeczną.

Kanapki z pastą z twarogu i łososia

Składniki:

4 kromki pełnoziarnistego pieczywa

100 gram twarogu

50 gram łososia

2 łyżki margaryny Śniadaniowej Klasycznej lub Premium

2 łyżki mleka

Sól do smaku

Opcjonalnie koperek lub szczypiorek

Przygotowanie:

Twaróg wymieszaj z margaryną Śniadaniową Klasyczną lub Premium, mlekiem oraz koperkiem lub szczypiorkiem. Dopraw solą. Przygotowaną pastą posmaruj kromki chleba i ułóż na nich łososia.

Kanapki z pastą z fasoli

Składniki:

4 kromki pełnoziarnistego pieczywa

Puszka czerwonej fasoli

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 łyżki margaryny Śniadaniowej Klasycznej lub Premium

Pęczek szczypiorku lub jedna średnia cebula

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę opłucz z zalewy, przełóż do miski i ugnieć widelcem na gładką masę. Dodaj przecier pomidorowy, margarynę Śniadaniową Klasyczną lub Premium, posiekany szczypiorek lub cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowaną pastą posmaruj kromki chleba.

Oprócz kanapek, warto ze sobą wziąć gorzką czekoladę oraz garść orzechów lub suszonych owoców.Dodadzą one energię i rozgrzeją. Należy pamiętać również o uzupełnianiu płynów. Na stoku sprawdzi się ciepła herbata z imbirem i cytrusami, słodzona miodem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF