Rodzina przypraw Kamis Specialite, która powstała z myślą o smakoszach mających wyrafinowany smak, powiększa się właśnie o czterech nowych członków. Kamis uzupełnia swoją ofertę w zgodzie z preferencjami zakupowymi klientów, wzbogacając swoje portfolio produktowe o 4 młynki z przyprawami: do ryb, do  kurczaka, pieprz cytrynowy oraz sól morską czosnkową z ziołami

Sól i pieprz w nowej odsłonie

Popularność połączeń smakowych soli oraz pieprzu jako przypraw bazowych z innymi ziołami zyskuje na popularności. Kamis Specialite Pieprz cytrynowy to mieszanka specjalnie dobranych składników na bazie czarnego pieprzu z dodatkiem trawy cytrynowej, skórki cytrynowej, kandyzowanego cukru oraz ekstraktu z kurkumy. Ze względu na wyczuwalną cytrynową „nutę” mieszanka jest znakomitą przyprawą do wszelkiego rodzaju ryb oraz dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs, a także sosów typu dressing i winegret. Stanowi także świetny dodatek do gotowanych warzyw lub kuskusa.

kamis

Kolejną nowością jest Kamis Specialite Sól morska czosnkowa z ziołami, mająca zastosowanie w wielu różnych potrawach. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju sałatkami. Polecana jest również do dań z ziemniaków, jaj, a także do przyprawiania mięs. W składzie tej mieszanki znajduje się sól morska jodowana, czosnek oraz takie zioła jak: lubczyk, rozmaryn, cząber i natka pietruszki.

Debiuty mieszanek przypraw do dań z kurczaka lub ryby

Chętnie i często jemy dania przygotowywane na bazie kurczaka. Nowa mieszanka przypraw Kamis Specialite Przyprawa do kurczaka doskonale wpisuje się w nasze kulinarne przyzwyczajenia, choć skomponowana została z myślą o odkrywaniu nowych połączeń smakowych. Przyprawy korzenne zawarte w mieszance przypraw do kurczaka Kamis, takie jak cynamon czy goździki, nadają potrawie wyjątkowy aromat i smak. Papryka słodka sprawia, że mięso zyskuje złocisty kolor, a dodatek czosnku i gorczycy czyni danie odpowiednio pikantnym. Dodatkowo o niezwykły aromat i smak zadba dodatek kolendry, kurkumy i kminu rzymskiego.

Nowością Kamis, jest przyprawa do ryb, które to coraz częściej goszczą na naszych stołach. Równie często potrzebujemy inspiracji związanych z ich przyprawianiem. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest Kamis Specialite Przyprawa do ryb. To aromatyczna kompozycja skórki cytrynowej, rozmarynu i tymianku, w skład której wchodzi także czosnek, gorczyca i pieprz biały. Połączenie to wydobędzie najcenniejsze walory z dań rybnych. Młynek ułatwia precyzyjne dawkowanie przyprawy zmielonej tuż przed dodaniem, co powoduje, że przyprawy zachowują świeżość i aromat przez długi czas.

Gramatura, ceny i składniki:

Kamis Specialite Młynek Pieprz cytrynowy, opakowanie 52 g, cena 7,50 zł.

Składniki: sól morska, pieprz czarny, czosnek, cukier kandyzowany, skórka cytrynowa, gorczyca biała, kwasek cytrynowy, cebula, trawa cytrynowa, ekstrakt z kurkumy.

Kamis Specialite Młynek Sól morska czosnkowa z ziołami, opakowanie 60 g,

cena 7,50 zł.

Składniki: sól morska jodowana, czosnek, rozmaryn, lubczyk, cząber, natka pietruszki.

Kamis Specialite Młynek Przyprawa do kurczaka, opakowanie 53 g, cena 7,50 zł. Składniki: sól morska, czosnek, papryka słodka, pieprz czarny, gorczyca biała, cynamon, goździki, kolendra, ekstrakt kurkumy, kmin rzymski.

Kamis Specialite Młynek Przyprawa do ryb, opakowanie 52 g, cena 7,50 zł.

Składniki: sól morska, czosnek, gorczyca biała, pieprz biały, skórka cytrynowa, rozmaryn, tymianek, kwas cytrynowy.

PRZEPISY:

 

 

image004Faszerowane jajka (propozycja Wielkanocna)

Składniki: 2 jajka/2 plastry wędzonego łososia/2 łyżki majonezu/1 łyżeczka soku z cytryny/gałązka świeżego koperku/sól/ Kamis Specialite Pieprz cytrynowy

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, przełożyć do osobnej miski i je rozdrobnić. Dodać drobno pokrojonego łososia, majonez, sok z cytryny, poszatkowany koperek. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym Kamis. Farsz przełożyć do białek.

 

 

 

 

 

Pasta_jajeczna

Pasta jajeczna (propozycja Wielkanocna)

Składniki: 3 jajka/ząbek czosnku/1 awokado/1 łyżka majonezu/1 łyżka oliwy z oliwek/ 1 łyżeczka soku z cytryny/Kamis Specialite sól morska czosnkowa z ziołami/kiełki rzeżuchy lub rzodkiewki

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Awokado obrać, miąższ pokroić w drobna kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z czosnkiem i jajkami. Doprawić solą morską czosnkową z ziołami Kamis. Dodać majonez, oliwę, wymieszać. Podawać na pieczywie, przystroić kiełkami.

 

 

 

 

Pieczony_kurczak_z_pomidoramiPieczony kurczak z pomidorami

Składniki: kurczak (około 2 kg)/sól/Kamis Specialite Przyprawa do kurczaka/30 dag roztopionego masła/cebula/kilka gałązek natki pietruszki/kilka gałązek tymianku/ 6 małych ziemniaków/dwie gałązki pomidorków koktajlowych/oliwa z oliwek/sól

Przygotowanie: Kurczaka nadziać cebulą pokrojoną w piórka, natką i tymiankiem. Natrzeć solą i przyprawą do kurczaka. Nogi kurczaka związać sznurkiem, całość polać roztopionym masłem. Kurczaka ułożyć w brytfance na boku i piec 50 min (w połowie czasu pieczenia obrócić na drugi bok). Odlać wytopiony tłuszcz i ułożyć kurczaka piersiami do góry i piec kolejne 50 minut. 20 minut przed końcem dołożyć umyte ziemniaki i pomidorki-polać oliwą, oprószyć solą.

 

 


image008
Łosoś z czerwoną porzeczką

Składniki: 2 filety łososia-po 150g każdy/sól morska/Kamis Specialite Przyprawa do ryb/szklanka czerwonej porzeczki/łyżka brązowego cukru/pół szklanki listków mięty/łyżeczka miodu/łyżeczka soku z cytryny/pieprz

Przygotowanie: Porzeczki rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę. Łososia oprószyć solą i przyprawą do ryb Kamis. Mięte posiekać, wymieszać z porzeczkami, dodać miód, cukier, sok z cytryny i pieprz – gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Łososia grillować (na grillu elektrycznym lub patelni grillowej) przez około 3-4 minuty z każdej strony. Polać sosem, udekorować świeżymi porzeczkami i listkami mięty. Podawać z pieczywem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF