Drożdżowe wieńce

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Niezbędne składniki:

300 g mąki pszennej

1 łyżka drożdży instant

2 łyżki cukru

2 jaja

175 g miękkiego masła

150 g bakalii

1/2 szklanki soku pomarańczowego

żółto do posmarowania

 

Produkty KAMIS:

Przyprawa do dań słodkich KAMIS Specialite

Szczypta Soli morskiej KAMIS Specialite

 

Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj cukier, sól, przyprawę do dań słodkich i jajka. Wyrabiaj, stopniowo dodając masło. Otrzymane ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wstaw do lodówki na noc. Bakalie namocz w soku pomarańczowym, odsącz i pokrój. Następnego dnia ciasto wyrób z bakaliami, podsypując stolnicę mąką i podziel na 4 porcje. Z każdej uformuj prostokąt o wymiarach 25 x 6 cm. Natnij go wzdłuż na 3 paski szerokości 2 cm, zapleć w warkocz i sklej końce. Powstałe wieńce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte wieńce posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Zajączek z ciasta

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Niezbędne składniki:

75 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru pudru

2 jaja

120 g miękkiego masła

masło do wysmarowania formy

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

 

Produkty KAMIS:

1 laska Wanilii KAMIS Specialite

Kora cynamonu KAMIS Specialite

Szczypta Soli morskiej KAMIS Specialite

 

 

Do miski przesiej oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Masło i cukier z dodatkiem startego cynamonu i ziaren wanilii utrzyj mikserem na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy dodaj mąkę i wymieszaj. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Dodaj do ciasta, delikatnie połącz. Formę na zajączka dokładnie wysmaruj masłem. Przelej ciasto, postaw formę na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 45 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy.

 

Ciastka „Jajka sadzone”

Ilość: dla 6 osób

Czas przygotowania: 1 godzina

 

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

170 g zimnego masła

2 łyżki śmietany 18%

3 żółtka

 

Produkty KAMIS:

Przyprawa do dań słodkich KAMIS Specialite

1 laska Wanilii KAMIS Specialite

Szczypta soli morskiej KAMIS Specialite

 

do dekoracji:

bita śmietana

brzeskwinie z puszki

 

Mąkę z solą i cukrem przesiej na stolnicę. Dodaj starte na tarce masło, rozetrzyj palcami z mąką. Następnie dodaj śmietanę, żółtka, ziarenka z połowy laski wanilii, przyprawę do dań słodkich KAMIS Specialite i skórkę z cytryny. Wyrób ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na conajmniej 2 godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wytnij ciasteczka w kształcie elipsy, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Ostudzone ciasteczka dekoruj śmietaną i brzoskwiniami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF