Żurek z kiełbasą i chrzanem

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

 

Niezbędne składniki:

około 300 g białej kiełbasy

500 ml bulionu warzywnego

500 ml żuru

2 ząbki czosnku

1 cebula

3 łyżki oleju

1 łyżka chrzanu

pół szklanki kwaśnej śmietany

4 jaja

 

Produkty KAMIS:

Sól morska KAMIS Specialite

Pieprz młotkowany z kolendrą KAMIS Specialite

Liść laurowy KAMIS

 

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.

Do gotującego się bulionu włóż kiełbasę, liść

laurowy KAMIS, gotuj około 20 minut. Wyjmij kiełbasę, wywar przecedź, wlej żur, dodaj cebulę i zagotuj, często mieszając. Dopraw śmietaną, roztartym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i chrzanem. Zupę podawaj z połówkami jaj ugotowanych na twardo i pokrojoną w plastry kiełbasą.

 

 

 

 

Kotlety jagnięce z kostką

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

 

Niezbędne składniki:

4 kotlety jagnięce
2 łyżki oliwy

sok i skórka z 1 cytryny
olej do smażenia

 

Produkty KAMIS:

1 łyżka musztardy z czerwonym winem KAMIS Spcialite

Ognista mieszanka przypraw KAMIS Specialite

Sól morska ziołowa KAMIS Specialite

 
Kotlety rozbij tłuczkiem. Przygotuj marynatę z 2 łyżek oliwy, musztardy, przyprawy ognistej KAMIS Specialite, soku i skórki z cytryny i soli. Kotlety marynuj minimum 2 godziny, a następnie odsącz z marynaty i smaż na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Zmniejsz ogień, dodaj pozostałą marynatę, 50 ml czerwonego wina i duś mięso jeszcze 5 minut. Podawaj z młodymi warzywami.

 

 

Jajka faszerowane krewetkami

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

 

Niezbędne składniki:

6 jaj

70 g krewetek koktajlowych z zalewy

70 g świeżego ogórka

rzeżucha

1 łyżka majonezu

 

Produkty KAMIS:

1 łyżeczka musztardy z żurawiną KAMIS Spcialite

Pieprz kolorowy KAMIS Specialite

Sól morska ziołowa KAMIS Specialite

 

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i zachowaj je do innego dania. Krewetki odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj obranego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Dopraw pieprzem i solą ziołową. Farsz nałóż do jajek. Majonez wymieszaj z musztardą, powstałym sosem udekoruj jajka. Na każdym połóż kilka gałązek rzeżuchy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF