Rybna terrina z morelą

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 45 minut

 

Niezbędne składniki:

400 g wędzonego łososia w plasterkach
300 g kremowego serka

skórka otarta z 1 cytryny (tylko żółta część)

10 suszonych moreli

 

Produkty KAMIS:

Pieprz młotkowany z kolendrą KAMIS Specialite

Sól morska prowansalska KAMIS Specialite

 

Morele namocz w gorącej wodzie. Podłużną formę wyłóż  folią spożywczą, tak aby wystawała ponad brzegi. Połowę plastrów łososia ułóż jeden obok drugiego. Resztę zmiksuj i wymieszaj z serkiem. Dopraw skórką cytrynową, pieprzem i solą. Wyłóż 1/2 masy na dno formy, wyrównaj powierzchnię. Ułóż odsączone morele, przykryj terrinę wystającymi plasterkami łososia i włóż do lodówki na noc.

Schłodzoną terrinę wyłóż na talerz, zdejmij folię, pokrój ostrym nożem na porcje i podawaj z cząstkami cytryny.

 

Pasztet z soczewicy

Ilość: dla 6 osób

Czas przygotowania: 1 godzina
Niezbędne składniki:

200 g suchej czerwonej soczewicy

4 marchewki

1 cebula

3 jaja

4 łyżki oleju

 

Produkty KAMIS:

Sól morska ziołowa KAMIS Specialite

Pieprz młotkowany z kolendrą KAMIS Specialite

Ognista mieszanka przypraw KAMIS Specialite

Curry indyjskie KAMIS Specialite

1 liść laurowy KAMIS Specialite

 

Soczewicę gotuj, aż rozpadnie się na miękką papkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokrój. Marchewkę i cebulę smaż na oleju na średnim ogniu około 10 minut. Następnie dopraw solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw KAMIS Specialite i curry indyjskim KAMIS Speciliate. Smaż jeszcze chwilę, a następnie wymieszaj z odsączoną soczewicą i jajami. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 45 mniut.

 

Tarta z młodą marchwią

Ilość: dla 6 osób

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1 jajo
1 łyżka drożdży instant
60 ml wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki Soli morskiej KAMIS Specialite

 
Nadzienie:
około 400 g młodej marchwi
150 g sera koziego w plasterkach
200 ml jogurtu greckiego
3 jaja

olej

 

Produkty KAMIS:

1 łyżka Musztardy z zielonym pieprzem KAMIS Specialite
Sól morska KAMIS Specialite
Pieprz kolorowy KAMIS Specialite

Wymieszaj oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
Marchewkę umyj, pokrój wzdłuż, zalej gorącą, osoloną wodą i gotuj 10 minut. Odsącz na sitku. Jogurt wymieszaj z jajkami, dopraw musztardą z zielonym pieprzem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 190° C. Formę posmaruj olejem, wyłóż rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem. Na ciasto wyłóż marchew i plastry sera, zalej masą jajeczną. Piecz ok. 40 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF