Słodkie pisanki

 

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 45 minut

 

Niezbędne składniki:

350 g babki piaskowej lub biszkoptu
200 g serka mascarpone

Przyprawa do kawy i deserów KAMIS Specialite
200 g białej czekolady
biała posypka

Pokrusz ciasto. Do okruchów dodaj serek i Przyprawę do kawy i deserow KAMIS Specialite. Wymieszaj tak, by składniki dobrze się połączyły. Masę uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Odrywaj kawałki schłodzonego ciasta i formuj je w kształt pisanek. Wstaw ponownie do zamrażalnika, na kolejne 15 minut. W tym czasie roztop na małym ogniu czekoladę. Schłodzone jajka zanurzaj w czekoladzie i od razu dekoruj posypką.

 

 

Pascha waniliowa

Ilość: dla 6 osób

Czas przygotowania: 45 minut

 

Niezbędne składniki:

2 litry mleka
0,5 litra kwaśnej śmietany 18%
6 jaj
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
100 g pokrojonych w kostkę suszonych fig
skórka otarta z 1 cytryny
1 szklanka soku pomarańczowego

 

Produkty KAMIS:

1 laska Wanilii KAMIS Specialite

Przyprawa do dań słodkich KAMIS Specialite
Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii KAMIS Specialite. Jaja roztrzep ze śmietaną i wlej do wrzącego mleka. Gotuj na małym ogniu, aż płyn w garnku się zwarzy. Ostudź, usuń wanilię. Przełóż na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i dokładnie odcedź. Figi namocz w ciepłym soku z pomarańczowy i odsącz. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser i ucieraj na wolnych obrotach. Dodaj figi i skórkę cytrynową, dopraw przyprawą do dań słodkich KAMIS Specialite i wymieszaj dokładnie. Glinianą doniczkę z otworem na dnie, wyłóż podwójną warstwą gazy. Przełóż do niej masę i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, wyłóż na talerz, zdejmij gazę i udekoruj.

Mazurek migdałowy

Ilość: dla 6 osób

Czas przygotowania: 50 minut

Niezbędne składniki:

120 g cukru
120 g masła
3 żółtka
120 g mielonych migdałów
120 g mąki
skórka otarta z jednej cytryny
polewa:
4 żółtka
150 g cukru pudru
1 laska Wanilii KAMIS Specialite

 
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodaj żółtka, a następnie mielone migdały. Następnie dodaj mąkę, skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj. Gotową masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz w temperaturze 180 st. C. przez 25 minut.
W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem i ziarnkami wanilii na puszystą, jasną masę. Po 25 minutach pieczenia wyciągnij ciasto z piekarnika, rozsmaruj delikatnie na wierzchu masę żółtkową i piecz jeszcze 6 minut, aż powierzchnia lekkosię wysuszy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF