Czekaliśmy na ten moment przez długie miesiące… Dziś możemy oficjalnie otworzyć sezon grillowy z marką Kamis! Dzięki 4 nowym mieszankom przyprawowym nasze dania zyskają niespotykany wcześniej smak, dzięki któremu pozytywnie zaskoczysz swoich bliskich. Naszymi debiutantami są przyprawy z serii prawdziwie męskiej Grill Mates: Karkówka Montreal Steak, Skrzydełka Brown Sugar, Ryba Mojito Lime oraz Kurczak Smoky Texan. Zjednoczmy się przy grillu i rozpocznijmy sezon już w najbliższy weekend! Stańmy się władcą płomieni!

Z roku na rok rośnie w Polsce zainteresowanie grillowaniem. W sezonie (kwiecień-sierpień 2013) 58% Polaków grillowało kilka razy w miesiącu. Statystycznie wokół rusztu biesiaduje wspólnie grupa 7 osób[1]. Skąd pomysł na wspólne grillowanie? Ogień od zawsze gromadził wokół siebie ludzi. Przygotowanie dań mięsnych w ogniu znane jest człowiekowi od prehistorii – od momentu gdy ludzie pierwotni nauczyli się rozpalać ogniska. Początkowo miało to im dawać ciepło w jaskini, jednak bardzo szybko doszli do wniosku, że ogień ma w sobie moc, która umożliwi im przygotowanie upolowanej zwierzyny. W tym okresie mięso wrzucano na drewniane pale lub rozgrzane kamienie i opalano. Wraz z upływem czasu zmieniono technikę – mięso zaczęto kłaść na metalowy ruszt. Do perfekcji opanowali tę sztukę Indianie amerykańscy, z których języka wywodzi się słowo barbecue, oznaczające podobnie jak francuskie czy angielskie odpowiedniki – kratę. Dziś oba określenia wykorzystuje się w odniesieniu do węglowego i elektrycznego rusztu, jak i do nazwy samego przyjęcia, podczas którego podawane są pieczone na nim potrawy[2].

W Polsce pikniki, ogniska i biesiady na wolnym powietrzu mają swoją wielowiekową tradycje, a przepisy były i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Grillowanie we współczesnej wersji stale się rozwija od kilkunastu lat. Teraz Kamis zrobił krok naprzód i przygotował dla Panów wyzwanie – ofertę Grill Mates, dzięki której grillowe potrawy nabiorą prawdziwego smaku i aromatu.

Kamis_Grill_mates_Karkowka_Montreal_SteakKarkówka Montreal Steak

Pierwszą mieszanką grillową z linii Grill Mates jest Karkówka Montreal Steak, która z pewnością zachwyci swym wyrazistym smakiem i wyglądem dzięki nasionom kopru, kolendry oraz chili. Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z olejem, a następnie natrzeć mięso i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania bardziej aromatycznej i soczystej karkówki warto dodać do marynaty 30 ml piwa. Tak doprawioną karkówkę można spokojnie ułożyć na grillu i rozpocząć kulinarne zmagania z ogniem! Przyprawę można również wykorzystać do piersi z kurczaka oraz ryb.

 

 

 

Kamis_Grill_Mates_Skrzydelka_Brown_SugarSkrzydełka Brown Sugar

Kolejną pozycją są Skrzydełka Brown Sugar. Jest to słodko-pikantna mieszanka przypraw z kroplą szlachetnego miodowego aromatu w tle. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem, miodem i octem winnym, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w skrzydełka kurczaka i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania pełniejszego smaku, warto dodać do marynaty 30 ml whisky. Po tym czasie skrzydełka są gotowe na spotkanie z ogniem pod twoim nadzorem! Przyprawę można również wykorzystać do wołowiny oraz wieprzowiny.

 

 

 

Kamis_Grill_mates_Ryba_Mojito_LimeRyba Mojito Lime

Jest to wyśmienita pozycja dla wielbicieli grillowanych ryb i owoców morza. Mieszanka Ryba Mojito Lime charakteryzuje się wyśmienitym, egzotycznym smakiem limonki z akcentem mięty i szczyptą pikantnego chili.  Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w rybę i odstawić na minimum 30 minut. Do marynaty warto dodać 50 ml białego rumu. Przyprawę można również wykorzystać do krewetek oraz drobiu.

 

 

 

 

Kamis_Grill_mates_Kurczak_Smoky_TexanKurczak Smoky Texan

Ostatnią z debiutujących na polskim rynku mieszanek z serii Grill Mates jest Kurczak Smoky Texan. W jej smaku odkryjemy soczyste pomidory, czosnek i mocny akcent chili. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i octem, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w pałki kurczaka i odstawić na minimum 30 minut. W celu uzyskania pełniejszego smaku i jeszcze bardziej apetycznego złocistego koloru, na 10 min przed końcem grillowania należy delikatnie posmarować kurczaka sosem przygotowanym z 3 łyżek ketchupu oraz 1 łyżki miody. Przyprawę można również wykorzystać do karkówki oraz boczku.

 

 

 

Kamis_Grill_mates_Musztarda_Chili_TexanMusztarda Chili Texan

Ofertę Grill Mates zamyka absolutna nowość na naszym rynku – Musztarda Chili Texan. Musztarda o wyrazistym i zdecydowanym smaku, który zawdzięcza swej oryginalnej recepturze opartej na połączeniu najlepszych ziaren gorczycy z doskonałą mieszanką przypraw z dodatkiem chili. Jest to niezastąpiona pozycja do mięs z rusztu lub rożna, a także do dań smażonych i pieczonych. Doskonale nadaje się również do marynat oraz sosów musztardowych.

W grillowaniu nie chodzi o wrzucenie kurczaka, ryby czy karkówki na ruszt. To wyzwanie, któremu musisz sprostać. To cel, który musisz osiągnąć poprzez swój spryt, kreatywność i opanowanie ognia. Bądź Master of the Flame z Kamis Grill Mates i stań się zwycięzcą!

 

Edycja limitowana Kamis:

Kamis Grill Mates Karkówka Montreal Steak, opakowanie 20 g, cena sugerowana 1,99 zł

Składniki: sól, czosnek, pieprz czarny, nasiona kopru, nasiona kolendry, chili, olej roślinny słonecznikowy, naturalny aromat, barwnik: ekstrakt z papryki.

Kamis Grill Mates Skrzydełka Brown Sugar, opakowanie 20 g, cena sugerowana 1,99 zł

Składniki: sól, cukier brązowy – 18%, pomidory, skrobia modyfikowana, cukier, czosnek, chili, cebula, miód w proszku, pieprz czarny, aromaty (zawierają gorczycę),

papryka słodka, natka pietruszki, olej roślinny słonecznikowy, kmin rzymski, substancja przeciwzbrylająca: E551; oregano, barwnik: ekstrakt z papryki.

Kamis Grill Mates Ryba Mojito Lime, opakowanie 20 g, cena sugerowana 1,99 zł

Składniki: sól, cukier, czosnek, papryka słodka, papryka zielona, naturalny aromat limonki – 6%, skrobia modyfikowana, cebula, skórka pomarańczowa, kwas: kwas

cytrynowy; kmin rzymski, pieprz czarny, mięta, chili, oregano, natka pietruszki, substancja przeciwzbrylająca: E551.

Kamis Kurczak Smoky Texan, opakowanie 20 g, cena sugerowana 1,99 zł

Składniki: sól, cukier, skrobia modyfikowana, aromat, aromat dymu wędzarniczego, pomidory – 7,2%, maltodekstryna, czosnek – 2,5%, chili – 2,5%, cebula, pieprz czarny, olej roślinny słonecznikowy, natka pietruszki, substancja przeciwzbrylająca E551; barwnik: ekstrakt z papryki.

Kamis Grill Mates Texas Chili, opakowanie 185 g, cena sugerowana 2,60 zł


[1] Badanie dla Kamis „Zwyczaje związane z grillowaniem”, Millward Brown, Grudzień 2012

[2] Grillujemy.pl (http://grillujemy.pl/Encyklopedia/HistoriaGrilla/ObjectId/14/Default.aspx) [dostęp: 25.03.2014 r.]

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF