Wprowadzony do sprzedaży latem 2012 r., Jogurt Milandia powstał z połączenia naturalnego jogurtu ze śmietankowym serkiem mascarpone. Piątnica zaproponowała to unikalne rozwiązanie jako pierwsza firma mleczarska w Europie. Jogurt Milandia zawiera wyłącznie mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych i mascarpone. Nie ma w nim białek mleka, ani mleka w proszku. Dzięki dodatkowi mascarpone, zdecydowanie wyróżnia się na tle podobnych produktów dostępnych na rynku. Ma gęstą konsystencję, jest bardziej śmietankowy niż inne gęste jogurty, lżejszy (7% tłuszczu) i mniej kaloryczny od śmietany,      a jednocześnie bardziej pożywny niż klasyczny jogurt naturalny. Łącząc w sobie jogurt i serek mascarpone, doskonale sprawdza się w daniach wymagających użycia obydwu tych składników, dotychczas dodawanych oddzielnie.

 

Jogurt z mascarpone Piątnicy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się zarówno, jako dodatek do dań obiadowych, w których wykorzystywane są mascarpone i jogurt naturalny, jak i słodkich deserów. Można go użyć do wypieków, zastępując nim twaróg          w tradycyjnych sernikach, twarogi i serki homogenizowane w sernikach na zimno. Innym ciekawym pomysłem jest zastąpienie jogurtem bitej śmietany w nadzieniu ze śmietany  i galaretki do rolad biszkoptowych. Po wymieszaniu z dodatkami takimi jak cukier puder, Jogurt Milandia nie rozwarstwia się, lecz tworzy jednolity kremowy sos, stanowiący wspaniałą polewę do ciast, naleśników czy pierogów. Doskonale smakuje także prosto  z kubeczka z dodatkiem miodu i otrąb lub muesli.

 

OSM Piątnica poleca sprawdzony przepis na Sernik na zimno z Jogurtu Milandia  z mascarpone − lekki domowy deser, doskonały o każdej porze roku (na zdjęciu sernik na zimno wykonany na podstawie poniższego przepisu).

 

Sernik na zimno

 

Składniki:

4 opakowania Jogurtu Milandia z mascarpone 250 g

3 galaretki owocowe, np. malinowe

2 łyżki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

1 paczka okrągłych biszkoptów

Świeże owoce, np. maliny

 

Porada kulinarna:

Najlepsze ciasto wychodzi, jeśli użyjemy zwykłych galaretek, a nie szybko tężejących. Zimą, zamiast świeżych owoców, można użyć mrożonych, zalewając je gorącą galaretką, przygotowaną z mniejszej ilości wody. Taka galaretka szybko zastyga.

 

Sposób przygotowania:

I warstwa: w pierwszej kolejności rozpuszczamy 2 galaretki w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonych galaretek dodajemy dwa Jogurty Milandia  z mascarpone − mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aby masa lekko stężała.

 

II warstwa: 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej wody z żelatyną dodajemy 2 Jogurty Milandia z mascarpone oraz cukier puder, wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aby masa lekko stężała.

 

III warstwa: na trzecią warstwę przygotowujemy galaretkę (według przepisu na opakowaniu) oraz świeże owoce.

 

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm układamy biszkopty, następnie wylewamy lekko tężejącą  I warstwę i wstawiamy do lodówki. Na stężałą warstwę I wylewamy lekko tężejącą II warstwę i również wstawiamy do lodówki. Na stężałą II warstwę układamy owoce i zalewamy lekko tężejącą galaretką  (III warstwa). Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

 

Jogurt Milandia z mascarpone OSM Piątnica dostępny jest w wygodnym, poręcznym kubeczku w cenie ok. 1,95 zł/250 g.

 

Więcej przepisów polecanych przez OSM Piątnica można znaleźć na stronie internetowej www.piatnica.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF