Chłodne dni to idealna pora na filiżankę herbaty. Najlepiej takiej, która poza cennymi właściwościami prozdrowotnymi przyniesie ze sobą odrobinę letniego aromatu i orzeźwienia. Wszystkie te zalety posiada czerwona herbata Pu-erh z wiśnią i osmantusem firmy POSTI.

 

 

Pu-ehr z wiśnią i osmantusem POSTI to rozwiązanie idealne dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym, bardzo specyficznym smakiem czerwonej herbaty. Dodatek suszonych owoców oraz aromatycznych kwiatów daje naparowi POSTI owocową, orzeźwiającą nutę, idealną na jesienne i zimowe popołudnia. Herbata Pu-ehr z wiśnią i osmantusem POSTI dostępna jest zarówno w wersji liściastej, jak i ekspresowej.

Napar pełen zdrowia

Herbata czerwona różni się od czarnej tym, że poddawana jest znacznie krótszemu procesowi fermentacji. To właśnie dzięki temu zabiegowi napój zyskuje swe wyjątkowe działanie – z fermentujących liści wydobywane są ich najcenniejsze składniki: flawonoidy, aminokwasy, witaminy oraz minerały.

Właściwości czerwonej herbaty trudno przecenić – obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm, a także pomaga oczyścić go ze zbędnych produktów przemiany materii. Naukowcy odkryli również jej cenne działanie w procesie odchudzania, dlatego też nazywa się ją „słynnym mordercą tłuszczu”. Badania potwierdziły bowiem, że sporządzony z niej napar, dzięki wysokiej zawartości polifenoli i enzymów, reguluje procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i wspomaga redukcję nadmiernej tkanki tłuszczowej. Co ważne, herbata czerwona, w odróżnieniu od czarnej, zawiera bardzo niewielką ilość kofeiny i taniny.

Jak parzyć?

Pu-erh z wiśnią i osmantusem POSTI daje napar o głębokiej, czerwonej barwie i orzeźwiającym aromacie. Dla uzyskania pełni jej smaku i właściwości należy zaparzać ją klasycznie – do dzbanka wsypujemy herbatę w proporcjach jedna łyżeczka herbaty na filiżankę, i zalewamy wrzątkiem o temperaturze 95°C. Herbatę należy parzyć od 3 do 5 minut. Możliwe jest zaparzanie tych samych liści nawet trzykrotnie.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF