Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności i złemu samopoczuciu. Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta, bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze może pomóc nam w walce z nieciekawą aurą. Jak przekonuje ekspert kampanii „Lubię kaszę”, Katarzyna Foszner, odpowiednio zbilansowany jadłospis wzmaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Na pytanie o to, jak podawać kaszę w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by dania były jeszcze zdrowsze, odpowie znany szef kuchni – Andrzej Polan, dzieląc się swoimi przepisami na jesień.

2Gdy za oknem szaro, buro…

– O naszą odporność powinniśmy dbać przez cały rok. Dlatego zachęcam, aby do codziennej diety włączyć kaszę jęczmienną, ponieważ świetnie odżywia komórki jelit. To właśnie tam zlokalizowane jest prawie 70% komórek odpornościowych z całego naszego organizmu – przekonuje dietetyk Katarzyna Foszner. Andrzej Polan, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”,poleca w szczególności jesienne chilli con carne z pasztetem z kaszy jęczmiennej, które oczaruje zarówno miłośników mięsa, jak i produktów zbożowych.

– Jesień niekoniecznie musi kojarzyć nam się z ciężkimi daniami i rozgrzewającymi zupami. Proponuję, aby doprawić swój jadłospis szczyptą koloru i fantazji. Chilli con carne w połączeniu z kaszą jęczmienną to doskonała propozycja na codzienny obiad, jak również kolację w gronie najbliższych – mówi Andrzej Polan.

Na zdrowie

– Na jesień polecam także kaszę gryczaną, gdyż jest świetnym źródłem rutyny. Ten związek to główny składnik wielu suplementów poprawiających odporność. Kasza ta zawiera takze dużo cynku i folianów – przekonuje Katarzyna Foszner.

Korzystając z walorów kaszy gryczanej, Andrzej Polan poleca arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z kremowym sosem serowym.

– Uważam, że należy odchodzić od postrzegania kaszy jako dodatku do drugiego dania. Krokiety z kaszy gryczanej to dowód na to, że danie bezmięsne może również stanowić pełnowartościowy posiłek i dać uczucie sytości na długo – zachęca znany szef kuchni.
Słodycz jesienną porą

– Manna dzięki swojej lekkostrawności jest wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka, zapalenie jelit, trzustki i wątroby) lub po przebytych operacjach. Zawdzięcza to temu, że jest bardzo rozdrobniona i delikatna – mówi Katarzyna Foszner.

Kaszę mannę można jeść na wszelkie sposoby. Jest świetnym pomysłem na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Ciekawą propozycję może stanowić ciasto parzone z żurawiną i kremem z kaszy manny oraz białej czekolady.

– Kasza manna to baza do tworzenia wyśmienitych deserów. Najczęściej kojarzona jest z kaszkami dla maluchów, tymczasem w połączeniu z białą czekoladą i kwaśną żurawiną zachwyci niejedno podniebienie – przekonuje Andrzej Polan.

Na stronie www.lubiekasze.pl można znaleźć te oraz wiele innych inspiracji kulinarnych. Oprócz lekkich potraw z owocami, coś dla siebie znajdą także amatorzy zup, deserów, sałatek czy faszerowanych warzyw.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

——————————————————————————————

Jesienne chilli con carne – czyli mięso dla faceta
z pasztetem z kaszy jęczmiennej

Składniki:
Mięso mielone wołowe 1000 g
Fasola czerwona 300 g
Cieciorka 300 g
Papryka chilli 3 szt.
Papryka czerwona 4 szt.
Cukinia 1 szt.
Dynia 200 g
Seler naciowy 1 szt.
Marchewka 2 szt.
Cebula 2 szt.
Czosnek 3 ząbki
Pomidory polskie 1 kg
Kmin rzymski, pieprz, sól, papryka w proszku, oregano,
Świeża kolendra, natka pietruszki, koperek
Bulion
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, chilli, kmin rzymski, oregano. Dokładamy jeszcze paprykę, pokrojone pomidory i przedłużamy czas gotowania o kolejne 15 minut.
Dodajemy wołowinę mieloną, a następnie bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pieczoną dynię. Gotujemy około 20 minut. Na koniec dokładamy fasolę, cieciorkę.

Pasztet z kaszy jęczmiennej

Składniki:
Kasza jęczmienna 3 szkl
Marchew 2 szt.
Jajka 4 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler mały 1 szt.
Pieczarki 150 g
Cebula 2 szt.
Kminek, cząber, kolendra mielona, gałka muszkatołowa,
Czarny pieprz, sól

Sposób przygotowania:

2 szklanki kaszy gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki. W maszynce do mielenia mięsa mielimy cebulę, pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na drobnej tarce, ale po co się męczyć.
W misce mieszamy kaszę ugotowaną razem ze szklanką kaszy suchej, dodajemy wszystko to, co zmieliliśmy w maszynce, jajka i przyprawiamy. Sporo doprawiamy – pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek wcześniej posmarowanych olejem i posypanych bułką.

Wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 40 minut. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło – podany prosto z patelni idealnie pasuje do mięs w sosie.

Ciasto parzone z żurawiną i kremem z kaszy manny i białej czekolady

Składniki:
Mąka 1 szkl
Woda 1 szkl
Jajka 4-5 szt.
Sól
Masło 100 g
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy, do momentu, aż na dnie naczynia pojawi się biały osad. To będzie oznaka, że mąka została odpowiednio zaparzona. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i cały czas ucieramy. Masę przenosimy na pergamin. Rozgrzewamy olej i z dwóch stron smażymy okrągłe ciastka.

Składniki :
Żurawina świeża 500 g
Miód 200 g
Cukier puder

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy miód, aż zacznie nam się lekko karmelizować, wrzucamy żurawinę
i chwilę karmelizujemy. Potem odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki:
Mleko 500 ml
Kasza manna ok 200 g
Czekolada biała 6 tabliczek
Śmietana 36% 500 ml
Cytryna 1 szt.

Sposób przygotowania:

Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do kaszy, wciskamy sok z jednej cytryny, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, do masy z kaszy i czekolady dodajemy partiami ubitą śmietanę. Mieszamy i studzimy.

Gotowe, usmażone ciastka przekrawamy na pół, przekładamy kremem z kaszy manny i czekolady, posypujemy skarmelizowaną wcześniej żurawiną i przykrywamy górną częścią. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Karmelowy popcorn z kaszy gryczanej, gruszki smażone

Składniki :
Kasza gryczana prażona 300 g
Olej 1 l
Masło 200 g
Cukier kryształ 200 g
Śmietana 36% 600 ml
Gruszki 1 kg
Miód 200 ml

Sposób przygotowania:

Olej rozgrzewamy do dość wysokiej temperatury , na rozgrzany olej wrzucamy kaszę , czekamy aż ziarenka zaczną nam pękać i wyławiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru, o lekko złotym kolorze . Wrzucamy masło, wlewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewając, aż do całkowitego połączenia się składników.

Gotowy sos karmelowy wlewamy do miski, w której mamy popcorn z kaszy i energicznie mieszamy tak, aby kasza obkleiła się sosem.
Miód podgrzewamy i wrzucamy na niego obrane i pokrojone w cząstki gruszki, lekko karmelizujemy, wykładamy na talerz i całość posypujemy popcornem.

Udko z kurczaka, kolorowa fasola, dynia, śliwka węgierka

Składniki:
Kasza pęczak 200 g
Fasola czarna 80 g
Cieciorka biała 80 g
Cieciorka brązowa 80 g
Soczewica zielona 100 g
Dynia 300 g
Bulion warzywny 300 ml
Koperek, natka pietruszki, szczypior z dymki
Sól, świeżo mielony czarny pieprz, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa strączkowe oprócz soczewicy zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Kaszę pęczak również gotujemy do momentu, aż będzie miękka.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podgrzewamy i wrzucamy suchą soczewicę, chwilę smażymy,
a następnie podlewamy bulionem warzywnym. Gdy soczewica jest już prawie miękka wrzucamy dynię pokrojoną w drobną kostkę.

Możemy podlać jeszcze delikatnie bulionem, aby dynia zmiękła.

Na końcu, na patelnię wsypujemy ugotowane wcześniej kolorowe fasolki i wszystko razem chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i świeżymi ziołami.

Składniki:
Śliwki węgierki 500 g
Żurawina świeża 200 g
Miód 200 g

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy miód , wrzucamy pozbawione pestek śliwki i żurawinę, chwilę karmelizujemy a następnie blendujemy, w celu uzyskania kremowej konsystencji.

Składniki:
Udka z kurczaka 6 szt.
Sól, pieprz, szałwia,
Cytryna 2 szt.
Masło klarowane 1 kg

Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, dodajemy świeże zioła, cytrynę pokrojoną
w cząstki i odstawiamy do zamarynowania.

Zamarynowane mięso wkładamy do rozpuszczonego i podgrzanego masła klarowanego i gotujemy do miękkości. Proces gotowania musi zachodzić powoli, nie dopuszczamy do nadmiernego rozgrzania masła .

Gotowe udka z kurczaka wyławiamy z masła, wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię, obsmażamy
z dwóch stron na złoty kolor i podajemy z kolorowymi fasolami i kaszą pęczak oraz sosem śliwkowo-żurawinowym.

Arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z kremowym sosem serowym

Składniki:
Cebula z dymką 1 pęczek
Kasza gryczana nieprażona 200g
Jajka 4 szt.
Ser tarty bursztyn 200 g
Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
Bułka tarta,
Olej do smażenia,
Koperek, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Drobno siekamy cebulę i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji.
Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, tarty ser, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek i natkę. Na koniec, dodajemy jeszcze sól, pieprz czarny
i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowujemy małe krokiety okrągłe, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Składniki :
Śmietana 36% 0,5 l
Serek topiony śmietankowy 500 g
Sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Śmietanę zagotowujemy, wrzucamy do niej serki topione, wszystko dokładnie rozpuszczamy, delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i taki serowy, kremowy sos podajemy do krokietów z kaszy.

Więcej informacji: www.lubiekasze.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF