Na chłodne, jesienne popołudnia dobrze zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Świetnym pomysłem na obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Można je przyrządzić z makaronem i posypać ulubionym żółtym serem.

 

 

Składniki (na 6 porcji):

 

– Makaron Międzybrodzki rurki – 1 opakowanie

– szynka – 150 g

– 5 pomidorów

– 2 średniej wielkości kabaczki

– ser parmezan

– ser żółty

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz

 

Wykonanie:

 

Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem.

Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.

 

 

Smacznego!

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF