Żółta, czerwona, zielona – mówi się, że papryka jest królową jesiennych stołów. Powód? Stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Warto zajadać się nią właśnie teraz, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Dodatkowo jest podstawą wielu treściwych i rozgrzewających dań, tak pożądanych o tej porze roku.

 Papryka – witaminowa rekordzistka

Kolorowa, smaczna, a do tego niskokaloryczna i zdrowa. Nie od dziś wiadomo, że papryka kryje w sobie wiele cennych skarbów. Warto spożywać ją ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz magnezu. Podobnie jak dynia i marchew, zawiera bata-karoten, a dodatkowo chroni przed chorobami układu krążenia, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Co ważne o tej porze roku, wzmacnia także układ odpornościowy. Na jej bazie możemy przygotować wiele smacznych i oryginalnych potraw. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, rozgrzewających zup lub zapiekanek. Jesienią na rynku znajdziemy wiele odmian papryk, które można kupić zarówno na dziale świeżych warzyw, jak i pod postacią marynat, które proponuje marka  Kühne.

Przykładowe przepisy

Faszerowana, marynowana, pieczona… Pomysłów na paprykę jest mnóstwo. Oto kilka z nich.

Kalmary w sosie paprykowo-pomidorowym

kuhne-zdjecie1Składniki:

  • 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
  • 500 g krążków z kalmarów
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pęk świeżej pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalmary posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po upływie 3 minut. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie dodajemy do niej pomidory, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym gazie. Kalmary wrzucamy na oddzielną patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy około 5 minut. W tym czasie do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Następnie gotowe kalmary dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.

Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno

Składniki:

  • kuhne-zdjecie25 papryczek jalapeno, np. marki  Kühne
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 4 udka kurczaka
  • łyżka octu
  • przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano

Przygotowanie:

Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy, a papryczki kroimy w paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka. Następnie pieczemy go w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF