9 lutego widzów Polsat Food Network czeka kolejna premiera z udziałem pełnego charyzmy Guya Fieri. Począwszy od poniedziałku codziennie będzie można oglądać nowy sezon serii ,,Wielkie żarcie u Guy’a”.

image001Nie sposób przejść obojętnie zarówno obok Guya Fieri, jak i jego przepisów. Krzykliwe stroje i ekscentryczny wygląd idealnie współgrają z prezentowaną przez niego kuchnią. Nie ma w niej miejsca na neutralne smaki. Wszystko jest jakieś i bardzo… konkretne, bez względu na to, czy jest to kurczak mojito, lasagna pepperoni czy kanapka Jambalaya.

Nowy sezon programu tylko potwierdza, że wyobraźnia Guya naprawdę nie zna granic. Program można oglądać na antenie Polsat Food Network w dni powszednie o 14:00, a w weekendy o 17:30.

 

Przepisy Guya Fieri to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów smacznego i konretnego jedzenia. Poniżej prezentujemy 3 propozycje:

KANAPKI Z GRILLOWANĄ BARANINĄ

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: 25 minut

Czas gotowania: 40 minut

Dla 4 lub 8 osób

SKŁADNIKI

Pół łyżki kaparów

1 łyżeczka świeżych liści oregano

4 ząbki czosnku

2 kubeczki niesłodzonego jogurtu naturalnego

2 łyżki oliwy extra virgin + odrobina oliwy do grillowania

Pół łyżeczki skórki cytrynowej

Sól i świeżo zmielony pieprz

1,5 -2 kg nogi barana (kość powinna być usunięta, a mięso rozcięte na kształt motyla; cięcie rozpoczyna się w miejscu, z którego usunięto nogę)

Majonez z harissą do podania

Słodkie pikle z ogórków do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotuj marynatę: posiekaj drobno razem kapary, oregano i czosnek. Przełóż do miseczki
    i dodaj jogurt, oliwę z oliwek, skórkę cytrynową, szczyptę soli i pieprzu i ucieraj, aż będą gładko połączone.
  2. Umieść baraninę w woreczku próżniowym i dodaj marynatę jogurtową. Rozprowadź marynatę tak, żeby całe mięso było nią pokryte. Zamknij woreczek tak, aby nie pozostało w nim powietrze i umieść go w lodówce na przynajmniej 30 minut (możesz też pozostawić na noc).
  3. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
  4. Kiedy baranina jest już zamarynowana, wyjmij ją z woreczka i wytrzyj mięso papierowymi ręcznikami z resztek marynaty. Rozłóż mięso na płasko, dopraw je oliwą i dobrze posól i popieprz z obu stron, aby miało bardziej chrupiącą skórkę.
  5. Grilluj przez 15 minut, a następnie przewróć mięso na drugą stronę i grilluj przez kolejne 12 do 15 minut, aż uzyska charakterystyczny kolor.
  6. Kiedy jest już gotowe, zdejmij je z grilla i owiń folią i pozostaw na 10 do 12 minut, a następnie pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki.
  7. Przekrój bagietkę wzdłuż na pół, tak aby uzyskać dwa długie kawałki. Umieść je na grillu i, obracając, opiekaj przez około 2 minuty.
  8. Jedną z połówek bagietki posmaruj majonezem z harissą, ułóż na niej plasterki baraniny i ogórki, następnie przykryj drugą połową bagietki i pokrój kanapkę na cztery części.

Rada: Dodaj kruszony lód do każdej miseczki, aby zupa była ciągle zimna.

Noodle:

  • 200g koreańskiego makaronu ze słodkich ziemniaków i kaszy gryczanej
  • 500ml bulionu wołowego
  • 1 ½ łyżeczki octu ryżowego
  • ¼ łyżeczki cukru pudru
  • Szczypta soli morskiej

Sałatka:

  • 86g gruszki azjatyckie (twardej)
  • 13g ogórka pokrojonego w słupki
  • 13g czerwonej cebuli pokrojonej w słupki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki musztardy
  • Szczypta soli morskiej

Przybranie:

  • 46g pokrojonej w plasterki pieczonej wołowiny
  • 2 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
  • Prażone ziarna sezamu
  • Osuszone wodorosty, w słupkach

Przygotowanie:

  1. Noodle: W garnku ugotuj bulion wołowy z cukrem. Dodaj sól i ocet ryżowy. Zdejmij z ognia, przelej do plastikowej miski i włóż do lodówki. Gdy bulion się chłodzi, przygotuj noodle tak jak mówi instrukcja z opakowania. Odcedź i odstaw na bok.
  2. Sałatka: Połącz wszystkie składniki.
  3. Noodle włóż w dwie miseczki, wlej zimny bulion i dodaj garść sałatki. Podziel wołowinę i jajko pomiędzy dwie porcje, dopraw pieprzem i posyp ziarnami sezamu i odrobiną wodorostów. Podawaj z pozostałą sałatką na osobnym talerzyku.

Przepis na 2 porcje.

CHILLI CON CARNE SMOCZY ODDECH

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 2,5 godziny

Dla 10 osób

SKŁADNIKI

NA CHILLI:

30 g masła

3 łyżki topionej słoniny lub oleju roślinnego

2 czerwone papryczki, posiekane

2 papryki jalapeno, zmielone

3 papryczki chilli Anaheim pieczone, obrane i posiekane

3 papryczki chilli Poblano pieczone, obrane i posiekane

2 żółte cebule, posiekane

1 główka czosnku, posiekana

450 g steku wołowego bez kości, okrojonego i pokrojonego w kostki ok. 0,5 cm

900 g  grubo mielonej wołowiny

450 g włoskiej kiełbasy salsiccia

2 łyżeczki cebuli granulowanej

2 łyżeczki czosnku granulowanego

3 łyżeczki chilli w proszku

2 łyżeczki ostrej papryczki

2 łyżeczki mielonego kminku

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

475 ml sosu pomidorowego

250g koncentratu pomidorowego

350 ml piwa jasnego pełnego

240 ml bulionu z kurczaka

2 puszki (450 g) fasoli pinto w zalewie

2 puszki (450 g) fasoli kidney w zalewie

Podwójnie smażone frytki (przepis poniżej)

Krakersy serowe do przybrania

Pęczek cebuli dymki

100 g tartego sera Cheddar

DO PODWÓJNIE SMAŻONYCH FRYTEK:

4 ziemniaki ( o długości ok. 10-13 cm) (do 900 g)

2 litry oleju roślinnego

1 łyżka drobnoziarnistej soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Chilli

  1. W dużym garnku na dużym ogniu rozpuść słoninę i masło. Dodaj pieprz, papryczki Anaheim, Poblano i Jalapeno oraz cebulę. Gotuj przez około 5 minut aż do karmelizacji. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut.
  2. Dodaj stek i zrumień go, a następnie dodaj mięso mielone i kiełbasę, także je zrumień. Mieszaj delikatnie, starając się nie rozdzielać zbytnio mielonego mięsa. Gotuj całość przez około 7-10 minut, aż mięso ładnie zbrązowieje i będzie ugotowane.
  3. Dodaj granulowaną cebulę i czosnek, sproszkowane chilli i paprykę, kminek, kolendrę, pieprz cayenne, sól i pieprz i gotuj przez około minutę. Dodaj sos i koncentrat pomidorowy i mieszaj przez 2 minuty. Dodaj, mieszając, piwo i bulion. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny.
  4. Podawaj chilli w miseczkach – na dnie umieść podwójnie smażone frytki, zalej je chilli i przybierz krakersami serowymi i tartym serem.

Podwójnie smażone frytki

  1. Obierz ziemniaki, pozostawiając skórkę na ich końcach. Pokrój je na plastry grubości 1 cm, a plastry podziel na słupki o szerokości ok. 1 cm.
  2. Napełnij dużą miskę wodą, zanurz w niej ziemniaki. Pozostaw do nasiąkania na min. 30 minut, do 24 godzin. Pomaga to usunąć nadmiar skrobi i zapobiega utlenianiu się.
  3. W głębokim garnku rozgrzej olej do 160 stopni. Wyjmij ziemniaki z wody i otrzep, żeby usunąć jej nadmiar.
  4. Wrzuć 2 garści ziemniaków do oleju. Nad ziemniakami powinno być przynajmniej 2,5 cm oleju. Smaż je przez 5 do 7 minut aż zbrązowieją.
  5. Odcedź ziemniaki, delikatnie otrząsając je z nadmiaru oleju i pozostaw je na suszarce, aby ociekły.
  6. Powtarzaj aż wszystkie ziemniaki będą gotowe.
  7. Podgrzej olej do 180 stopni. Smaż ziemniaki jeszcze raz, po 2 garści za jednym razem, przez około 2 minuty, aż będą złoto-brązowe.
  8. Wyjmij z oleju i odcedź. Przełóż do miski i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
  9. Powtarzaj aż wszystkie ziemniaki będą gotowe.

SAŁATKA Z CZARNEJ FASOLI I KUKURYDZY

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 11 minut

Porcja dla: 6 osób

SKŁADNIKI

4 kolby kukurydzy z usuniętymi liśćmi

2 łyżeczki oliwy z oliwek

150 g czerwonych papryczek pokrojonych w kostkę

120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę

60 ml cydru jabłkowego

1 puszka (425 g) czarnej fasoli, opłukanej i odsączonej

5 g zmielonego czosnku

50 g groszku cukrowego, pociętego w paseczki

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej blachę do pieczenia na niewielkim ogniu. Smaż na niej kolby kukurydzy, aż będą lekko przypieczone, co zajmie około 2 minut. Kolby należy ciągle obracać. Następnie zdejmij je z ognia, przenieś na deskę do krojenia i za pomocą ząbkowanego noża zdejmij ziarna i odłóż je na bok.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę, a następnie dodaj czerwone papryczki i czerwoną cebulę. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj cydr, fasolę i kukurydzę i smaż przez następne 2 minuty.
  3. Wymieszaj zawartość patelni z czosnkiem i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij z ognia i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF