Chleb kanapkowo – tostowy Dan Cake to ciemne pieczywo tostowe, które można jeść na ciepło, w formie tostów i na zimno, jako kanapki. Wzbogacone dodatkiem trzech ziaren, jest idealnym składnikiem zbilansowanej diety. Dużą przewagę nad konkurencją gwarantuje smak i świeżość pieczywa. Bez względu na to, czy używamy go na zimno czy na ciepło – zawsze smakuje wybornie. Jak wiele możliwości użycia daje nam ten produkt, zależy tylko od naszej wyobraźni! Poniżej przedstawiamy cztery przepisy, dwa na kanapki na zimno i dwa z pieczywa opiekanego.

3Przysmaki na zimno

Lato sprzyja szybkim i smacznym przekąską. Kanapka z sezonowymi i świeżymi dodatkami będzie idealna na lekkie śniadanie czy przedpołudniową przyjemność. Kto skusi się na poniższe smakołyki?

Kanapki z łososiem i awokado

Orzeźwiające połączenie łososia i awokado to sycący pomysł na drugie śniadanie lub kolację.  Wystarczy mieć w domy chleb kanapkowo tostowy Dan Cake. Świeżego łososia posypujemy ulubionymi ziołami, dodajemy awokado i pomidory. Kromki smarujemy serkiem śmietankowym. Układamy na nich przygotowane wcześniej składniki. Całość skrapiamy lekko cytryną dla smaku.

Kanapki z owocami sezonowymi

Śniadanie na słodko? Czemu nie! Wystarczy twarożek i sezonowe owoce. Twarożek naturalny mieszamy z zawartością laski wanilii. Jeśli akurat nie ma w domu wanilii w takiej formie można swobodnie użyć cukru wanilinowego. Truskawki i jeżyny myjemy i kroimy. Całość układamy na chlebie kanapkowo – tostowym Dan Cake i posypujemy listkami świeżej mięty. Chłodna przekąska będzie pysznym rozpoczęciem dnia! To również świetny przepis dla najmłodszych.

Tostowane smakołyki

Drugim obliczem tego chleba kanapkowo tostowego jest możliwość opiekania go na różne sposoby. W okresie letnim świetnie sprawdza się grillowanie. Ciepłe pieczywo, które potem staje się chrupiące, to świetna baza dla kanapek i dodatków do sałatek.

4Klasyczne tosty

Każdy go zna, ale czy każdy wie, jaki jest najlepszy? Klasyczny tost zapieczony z serem i szynką to nie lada wyzwanie dla smakoszy. Ten idealny składa się z sera, który idealnie się roztapia i szynki. Ważne, aby ta ostatnia była nie za tłusta. Idealną chrupkość pieczywa uzyskamy smarując jego wierzchnią część masłem. Wtedy idealnie opieka się na grillu i łączy ze smakiem roztopionego sera i szybki.

Tosty „na bogato”

Kiedy już ugrillujemy pieczywo, pomiędzy kromki możemy włożyć wszystko, na co mamy ochotę. Pomysł na dwupiętrową kanapkę bardzo przypadł nam do gustu. Jako dodatki do niej posłużyły nam: grillowana cukinia, ser żółty, sałata, pomidory i chuda szynka. Całość zwieńczona ulubionym sosem może być ciekawą opcją nawet na obiad.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF