Region: Wielkopolska

Składniki:

franrufterki_z_jarmuzem_po_wielkopolsku– Frankfurterki parzone Gzella 500g

– Boczek Kmicica Gzella 200g

– smalec 2 łyżki

– jarmuż świeży 1kg

– rosół lub bulion wołowy 350ml

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF