Dzieci uwielbiają parówki, ale…

Niejedna mama, świadoma powyższej prawdy, staje przed dylematem co dać do jedzenia swoim pociechom. Faktem jest, że dzieci uwielbiają parówki. Z drugiej strony, często mamy uczucie, że zamiast podawać szybkie do przyrządzenia parówki, lepiej byłoby upiec kawałek wcześniej odpowiednio zamarynowanej piersi z indyka. Nie każdy ma na to czas.

 

 

Parówki Jedyneczki dostarczają pełnowartościowego białka zwierzęcego, dodatkowo nie zawierają:

  • glutaminianu sodu,
  • fosforanów,
  • mają mniej tradycyjnej soli kuchennej.

Wapń w diecie dziecka

Dziecko do prawidłowego rozwoju potrzebuje wapnia. Jest on podstawowym składnikiem kości, zapewnia twardość zębów, wpływa na prawidłową pracę serca. Jego niedobory mogą być przyczyną niskiego wzrostu. W utrzymaniu odpowiedniej kondycji kości udział bierze też fosfor, który obok wapnia, jest ich głównym składnikiem.

 

Jednak duże spożycie fosforu może doprowadzić do utraty masy kostnej, hamuje bowiem wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Wszyscy jemy za dużo fosforu. Występuje on naturalnie w mięsie, rybach, jajach, mleku, orzechach. Co więcej, jest również dodawany do żywności – znajdziemy go w postaci fosforanów w koncentratach spożywczych, zupach w proszku, żywności typu fast-food. Parówki Jedyneczki są od nich wolne, przez co (przy diecie bogatej w nabiał) kości będą rosły twarde
i mocne.

 
Skutki spożywania glutaminianu sodu

 

Glutaminian sodu jest dodawany do żywności w celu wzmocnienia jej smaku. Jednak posiada on właściwości alergenne. U osób wrażliwych wywołuje objawy określane mianem „syndromu chińskiej restauracji”, czyli: kołatanie serca, uczucie ucisku w gardle, nadmierne pocenie się, jak również bóle i zawroty głowy. U dzieci wrażliwych spożycie glutaminianu sodu może skutkować atakami podobnymi do padaczki. Na wystąpienie takich objawów szczególnie narażone są dzieci cierpiące na ADHD.

 

Ze swojej diety powinni go też wykluczyć wszyscy mający problemy ze zgagą oraz wrzodami – nasila bowiem ich nieprzyjemne objawy. Glutaminian zawiera sporo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i przyczynia się do nadciśnienia. Uważa się, że glutaminian sodu nasila apetyt, przyczyniając się do odkładania zbędnych kilogramów. W przypadku dzieci glutaminian jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ podstępnie przyzwyczaja do sztucznie podkręconego smaku jedzenia i w ten sposób uzależnia od „śmieciowego jedzenia”. Związek ten jest powszechnie dodawany do żywności.

 

Parówki Jedyneczki nie zawierają dodatku glutaminianu sodu.

W naszej diecie jest za dużo soli kuchennej

Sól jest przyprawą powszechną w naszej kuchni. Już od najmłodszych lat przyzwyczajamy dzieci do jej smaku, powodując swego rodzaju uzależnienie. Zarówno w diecie dorosłych, jak i dzieci jest zdecydowanie za dużo soli, a ściślej sodu. Nadmierne spożycie tego pierwiastka prowadzi do przewlekłego zatrucia organizmu. Skutkami tego mogą być zawały serca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia pracy nerek, choroby nowotworowe czy osteoporoza. Wszystkie te choroby ujawniają się przeważnie w późniejszym wieku, ale pracujemy na nie już w dzieciństwie. Ograniczenie dziecku soli zaowocuje lepszym zdrowiem w dorosłym życiu.

 

W parówkach Jedyneczkach ilość tradycyjnej soli kuchennej, czyli chlorku sodu, została zmniejszona i zastąpiona korzystniejszym dla dziecka chlorkiem potasu.

 

 

Parówki Jedyneczki – źródło pełnowartościowego białka

W parówkach Jedyneczkach większość składników mięsnych stanowi mięso drobiowe, które jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka – niezbędnego składnika budulcowego, szczególnie ważnego dla rozwijających się organizmów dzieci.

 

Dr Anna Kulikowska – doradca żywieniowy, specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych, anna.kulikowska@dobrzejesc.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF