Już od kilku tygodni miasta toną w czerwonych serduszkach, a wszyscy w popłochu biegają po sklepach by znaleźć wyjątkowy prezent dla ukochanej osoby. Zwykle nasz repertuar sprowadza się do wysłania kartki walentynkowej, kwiatów lub czekoladek. My proponujemy, żebyście na tegoroczne Walentynki zatroszczyli się o serce ukochanej osoby! A czego potrzebuje serce oprócz odrobiny miłości? Dużo przytulania, ruchu i zdrowej diety!

Niezwykła moc przytulania

Pielęgnowanie relacji z ukochanymi osobami, rodziną i przyjaciółmi to najlepsza inwestycja w nasze zdrowie. Trwałe związki zwiększają odporność na stres, a więc przynoszą ulgę sercu. Chcesz zrobić coś dobrego dla serca ukochanej osoby? Przytul ją – to najprostsza dostępna technika relaksacyjna! Oprócz tego, że odpręża i obniża ciśnienie krwi, dodatkowo pogłębia więzi międzyludzkie i poprawia odporność.

Rusz się!

Codzienna dawka ruchu na świeżym powietrzu dotlenia organizm, obniża ciśnienie i poprawia nastrój. Wystarczy nawet pół godziny, aby zrobić dużo dobrego dla serca! Dlatego tym razem w Walentynki zamiast iść do zatłoczonego kina, zabierz ukochaną osobę na łyżwy lub spacer po parku. Na pewno wrócicie naładowani pozytywną energią!

Przez żołądek do…zdrowego serca

W znanym powiedzeniu, że przez żołądek można trafić do serca, jest ukryta prawda. I nie chodzi tu o afrodyzjaki. Wszystko, co jemy ma ogromny wpływ na zdrowie serca. Dlatego szykując kolację walentynkową, warto zadbać o obecność zdrowych tłuszczów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy dobra margaryna, a także o porcję owoców i warzyw.

„Nie od dziś wiadomo, że dieta zbliżona do śródziemnomorskiej, w której obecne są  tłuszcze pochodzenia roślinnego, a także ryby, warzywa, owoce i orzechy jest korzystna dla serca. Zawarte w olejach roślinnych kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozytywnie wpływają na stężenie cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania kwasu a-linolenowego (omega-3) w ilości 0,5% energii z diety oraz kwasu linolowego (omega-6) na poziomie 4% energii z diety.  Dlatego warto w naszej codziennej diecie zastępować nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. masło, tłuszczem roślinnym, np. wysokiej jakości margaryną, która produkowana jest z olejów roślinnych” mówi dr Lucyna Pachocka, specjalista dietetyk, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia.

Romantyczna kolacja – sałatka dla serca

Nasza propozycja na ten romantyczny wieczór to sałatka z grillowanego bakłażana, która na pewno sprawi, że serce ukochanej osoby zabije nie tylko mocniej, ale i zdrowiej. Bakłażan zwany jest także „gruszką miłości”, owoce granatu zawierają wiele cennych składników odżywczych, a oliwa z oliwek oraz margaryna to źródło „dobrych” tłuszczów. Do sałatki można także dodać krewetki – doskonałe źródło wysokowartościowego białka, żelaza i cynku.

salatka-z-grillowanego-baklazanaSkładniki:

– 2 placki tortilli

– bakłażan

– owoc granatu

– mieszane sałaty (np. sałata masłowa, sałata dębowa, cykoria, roszponka, rukola)

– jajko

– łyżka oliwy

– kilka kropli soku z cytryny

– przyprawy: pieprz, lubczyk, papryka, tymianek

– 20 g Flory pro-activ

– ząbek czosnku przekrojony na pół

– kilka kromek bagietki pełnoziarnistej

Przygotowanie:

  1. Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.
  2. Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.
  3. Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry i zgrilluj z dwóch stron. Połóż na sałacie.
  4. Posyp sałatę pestkami granatu.
  5. Całość dopraw do smaku zdrowym sałatkowym sosem: zmieszaj oliwę z kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi
  6. Kromki bagietki zapiecz w piekarniku lub w tosterze, a następnie przetrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, posmaruj margaryną wymieszaną z ziołami i podaj z sałatką.

Życzymy smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF