W pracy najczęściej jemy w pośpiechu, nie zwracając uwagi na to co spożywamy albo nie zjadamy nic, aż do powrotu do domu. Takie nawyki mogą jedynie zaszkodzić – naszemu zdrowiu, wadze, samopoczuciu czy efektywności. Jak więc zapobiec bezrefleksyjnemu podjadaniu między kolejnymi obowiązkami lub rzucaniu się na zimny obiad?

Przede wszystkim o tym, co będziemy jeść powinniśmy pomyśleć poprzedniego wieczora i zaplanować syty posiłek, który pomoże nam przebrnąć przez dzień wypełniony obowiązkami zawodowymi. Zacznijmy od śniadania – by dobrze funkcjonować od rana nie wolno o nim zapominać. Ideałem byłoby, gdyby to było ciepłe danie, dzięki któremu pozostaniemy dłużej syci, a organizm będzie gotowy do działania. Świetnie sprawdzi się jajecznica z pomidorami i dodatkiem oliwy, grillowany pełnoziarnisty tost z serem czy ekspresowe naleśniki z szynką. Równie ważne jest drugie śniadanie. Warto zjeść coś lekkiego, jednak z odpowiednią dawką witamin i energii, np. jogurt z muesli, niewielki owoc lub kanapkę z ciemnego pieczywa. Drugie śniadanie zapobiega spadkom glukozy we krwi, które często objawiają się wahaniami nastroju, znudzeniem, obniżeniem koncentracji i napadami głodu.

Między jednym telefonem a drugim i rosnącą ilością maili, papierów i wydruków wiele osób zapomina o zdrowym odżywianiu. Chętnie zgadza się na wspólne zamówienie fast-food`u albo z zadowoleniem pochłania chemiczną zupkę instant. Jednak chcąc zachować odpowiednie skupienie i sprawnie wykonać obowiązki musimy dostarczyć organizmowi „prawdziwego jedzenia”. Rozwiązaniem jest przygotowanie szybkiego obiadu już poprzedniego dnia. Taka potrawa powinna być prosta, szybka i nie wymagać wiele wysiłku. Idealną bazą dania będzie brązowy ryż lub razowy makaron stanowiący świetne źródło złożonych węglowodanów. Do tego wystarczy podsmażyć na oliwie  pokrojone w kostkę mięso, dodać warzywa i aromatyczne przyprawy.

Zastanów na co masz ochotę – organizm jest sprytny i często „podpowiada” jakich witamin i mikroelementów mu brakuje. Przygotowując obiad pamiętaj o kilku zdrowych trikach: błonniku (dłużej utrzymasz stan sytości), chudym białku (nie chcesz dodatkowych centymetrów, prawda?) i uzupełnieniu porcją witamin (np. sokiem). Przywitaj też zdrowe tłuszcze pod postacią oliwy extra virgin (np. Olivari Mediterranean). W jej składzie znajdują się jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Co ciekawe, pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę i wspomagają pracę mózgu podczas wysiłku psychicznego. Czy coś jeszcze jest potrzebne?

Proste przepisy na dania do pracy:

 

Aromatyczna kasza z czarną fasolą i warzywami

Aromatyczna kasza z czarną fasolą i warzywamiSkładniki:

  • fasola czerwona  (puszka)
  • kukurydza (puszka)
  • ulubiona kasza (może być jaglana lub pęczak)
  • cebula
  • 3-4 pieczarki
  • ¼ zielonej papryki
  • sos chili
  • czosnek
  • rozmaryn
  • sól
  • oliwa Olivari

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, lekko solimy i gotujemy. Dodajemy kaszę, przykrywamy garnek i czekamy ok. 15-20 minut. Fasolę i kukurydzę z puszki odsączamy i wsypujemy na miskę. Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Gdy kasza sie ugotuje, dodajemy ją do mieszanki z fasolą. Doprawiamy zgodnie ze smakiem, mieszamy, zjadamy.

 

Pełnoziarnisty makaron z wędzonym łososiem i śmietanką

Pełnoziarnisty makaron z wędzonym łososiem i śmietankąSkładniki:

  • 100g makaronu
  • 50g wędzonego łososia
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • odrobina oliwy Olivari
  • odrobina koperku
  • pomidory cherry
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, ok. 2 minuty krócej niż zalecono na opakowaniu. Na patelni podgrzewamy oliwę, delikatnie podsmażamy makaron, pomidorki i zalewamy śmietanką, podgrzewając 2-3 minuty. Dodajemy łososia, koperek i przyprawy do smaku. Można również przed dodaniem łososia podsmażyć odrobinę cebulki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF