Wiele smacznych i przez wielu lubianych potraw niekoniecznie musi służyć naszemu zdrowiu. Inaczej może być z żywnością przygotowywaną na grillu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, z którymi można zapoznać się w poradniku ekspertów Knorr: szefa kuchni i żywieniowca.

iwonna-niegowska-specjalista-zywienia-marki-knorr1Po pierwsze – wszystko z rusztu dobre, ale nie wszystko dobre na ruszt

Grillować można w zasadzie wszystko: mięsa, ryby, warzywa czy nawet owoce. Pamiętać trzeba o kilku ogólnych zasadach dotyczących żywności, ale i także specyficznych dla tej formy obróbki termicznej. Oto kilka wskazówek żywieniowca marki Knorr, Iwonny Niegowskiej.

  • Należy korzystać z możliwie świeżych produktów i surowych mięs. Peklowane mięsa, czyli te konserwowane saletrą, nie nadają się na rożen, albowiem w trakcie grillowania ulega ona rozkładowi i powstają szkodliwe dla zdrowia związki.
  • Mięso z grilla nie potrzebuje tłuszczu, bo na rożnie wypala się ten znajdujący w samym mięsie, obniżając jego kaloryczność. Nie ma więc konieczności dodawania choćby oleju czy oliwy.
  • Wiele osób stara się minimalizować obecność soli w swojej diecie. Przygotowując dania z rusztu i używając w tym celu kompozycji suszonych ziół i przypraw, mamy możliwość obniżenia jej zawartości w spożywanych daniach.
  • Warzywa i owoce są ważną częścią każdego dania i nie powinno ich zabraknąć także w trakcie grillowej uczty. Tym bardziej, że ruszt daje możliwość obróbki termicznej warzyw i owoców, zachowując większość składników odżywczych.
  • Zbyt długie pieczenie mięsa może doprowadzić do jego wysuszenia (co spowoduje utratę smakowitości, a także części składników odżywczych i ciężkostrawność), a w najgorszym razie przypalenie i powstanie w zwęglonych miejscach rakotwórczych związków.

Jak włączyć do grillowego menu warzywa i owoce? Oto propozycja Iwonny Niegowskiej, żywieniowca Knorr:

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min.

Szaszlyki z grilla z orientalnym tunczykiem 0Trudność: łatwe

Składniki:

  • 200 świeżego tuńczyk
  • 2 łyżki Sosu Chilli Hellman’s
  • 1 łyżka Przyprawy uniwersalna Delikat Knorr
  • 1 cukinia
  • 100 g świeżego ananasa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka sezamu
  • drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Chilli Hellman’s.
  2. Rybę pokrój w kawałki 3×3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.
  3. Cukinię pokrój w grube plastry, a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki – posyp je przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj naprzemian na drewniane patyki.
  4. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.
  5. Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.

Rada szefa kuchni: Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

Piotr Murawski szef kuchni Knorr_smallPo drugie – jak grillować, aby było bezpiecznie dla zdrowia

Istnieje wiele rodzajów urządzeń służących do grillowania. Stosunkowo niewielka kwota przeznaczona na zakup grilla pozwoli cieszyć się jedzeniem z rusztu przygotowanym na świeżym powietrzu. Bez względu na cenę i rodzaj grilla istnieje kilka reguł, o których należy pamiętać przy każdym rozpalaniu. Przypomina je Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

  • Niektóre brykiety mogą w trakcie spalania wydzielać niebezpieczne związki, dlatego najlepiej zastąpić je węglem drzewnym lub drewnem pochodzącym z drzewa liściastego. Dym z drzew owocowych może nadać potrawom wyjątkowego aromatu.
  • Jeśli konieczne jest użycie podpałki na bazie środków wysoce łatwopalnych, należy zrobić to tylko jednorazowo, przy rozpalaniu, i odczekać, aż się całkowicie wypali. Nie wolno jej dodawać w trakcie pieczenia.
  • Ruszt powinien być dokładnie wyczyszczony przed każdym użyciem, aby uniknąć osadzania się starego tłuszczu, który ponownie spalany mógłby wytwarzać trujące substancje.
  • Aluminiowe tacki pomogą to ryzyko zniwelować i jednocześnie zapobiegną skapywaniu tłuszczu na rozżarzone węgle.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF