Jak w przypadku wszystkich najlepszych rzeczy w życiu, tak i w przygotowaniu herbaty, trochę troski i uwagi robi znaczącą różnicę. Dlatego warto zapamiętać kilka wskazówek, dzięki którym w prosty sposób wydobędziemy z naparu najlepszy smak i aromat.

Jak wydobyć z herbaty jej prawdziwy smak i aromat (2)Krok pierwszy – woda

Jedną z najważniejszych rzeczy, której powinniśmy pilnować podczas przygotowywania herbaty jest poziom mineralizacji stosowanej przez nas wody. Zwróćmy uwagę, czy nie jest zbyt wysoko zmineralizowana, ponieważ może to doprowadzić do powstania osadu na powierzchni naparu. Bardzo dobrym wyborem będzie tzw. kranówka. W większości przypadków jest to zdatna do picia, smaczna i zdrowa woda. Jeżeli jednak jej smak nie jest  dla nas zadowalający, jest za twarda lub za mocno chlorowana, wystarczy, że zamontujemy niedrogi filtr nakranowy, który oczyści ją z psujących jakość substancji.

Krok drugi – temperatura

Woda używana do zaparzania herbaty nie powinna mieć więcej niż 80-90 stopni Celsjusza. Mało kto mierzy jej temperaturę przed zastosowaniem, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest odczekanie po zagotowaniu ok. 2 minut.

Krok trzeci – naczynie

Herbatę podajemy zawsze w porcelanowym lub szklanym naczyniu. Nie należy natomiast serwować jej w plastikowych kubeczkach, które mogą zmieniać smak naparu. W miarę możliwości myjmy porcelanę ręcznie, ponieważ zmywarka sprawia, że wnikają w nią stosowane środki chemiczne.

Jak wydobyć z herbaty jej prawdziwy smak i aromatKrok czwarty – liście herbaciane

Po przygotowaniu wody i naczynia, w którym chcemy podać herbatę, czas na dobranie odpowiedniej ilości łyżeczek liści herbacianych do wielkości naczynia. W przypadku 0,5 litrowego dzbanka wystarczą 2 łyżeczki, jeżeli używany litrowego to możemy pokusić się nawet o 5-6 łyżeczek. Stosując herbatę zwijaną w pączki, zmniejszmy tę ilość, ponieważ kuleczki rozwijają się i puchną w zetknięciu z gorącą wodą. Dzięki temu nie potrzeba ich wiele, aby zaparzyć nawet mocny napar, a na litr wody wystarczają 3 łyżeczki tego rodzaju herbaty. W Polsce najczęściej wykorzystywanym naczyniem jest jednak nie dzbanek i filiżanka, do której trafia zaparzona już herbata, a kubek – sypiemy do niego 1 łyżeczkę liści.

Krok trzeci – czas parzenia

Herbatę parzymy nie dłużej niż 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy liście herbaciane z wody. Mocniejsze mieszanki możemy wykorzystać do ponownego zaparzenia. Pamiętajmy, że smak i aromat herbaty nie zawsze zależy od jej koloru. Czarna nie musi nabrać ciemnej barwy, a zielona nie zawsze ma taki odcień jak w nazwie.

Julia Popcowa – ekspert Ahmad Tea London

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl

Zapraszamy na nasz fan page: https://www.facebook.com/AhmadTeaPolska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF