Zdrowy tryb życia zaczyna się od dbania o codzienną, zbilansowaną dietę. Kupowanie produktów sezonowych, lokalnych, które nie są pełne chemii i nie przemierzyły pół świata, aby dotrzeć do sklepu – to nowy trend, który zyskuje coraz większą popularność, również w Polsce. Wbrew pozorom,także teraz, mamy duży wybór sezonowych owoców i warzyw, ale czy wiemy jak je odpowiednio przechowywać, aby nie straciły cennych substancji odżywczych?

Fresh Box  (1)Warzywa

  • Do 10 dni można przechowywać w lodówce nieumytą brukselkę, na którą sezon trwa od jesieni do wiosny. Brokuły i kalafiory trzymane w 10-12°C zachowają walory odżywcze przez 7 dni, a zamrożone nawet przez kilka miesięcy.Cykoriatrzymana w papierowej torbie nie zbrązowieje, a roszponka w plastikowym pojemniku wyłożonym wilgotnym ręcznikiem papierowym na dłużej zachowa świeżość.
  • Przez miesiąc, w temperaturze 1 – 2°C, można przechowywać szczelnie zawinięte buraki – jednak przed włożeniem do lodówki należy odciąć im liście. Przez nawet 3 tygodnie można trzymaćsałatę lodową.
  • Tymczasem kapusta pozostanie świeża aż przez 3 miesiące – o ile będzie znajdowała się w temperaturze ok. 0 stopni. Warzywa korzeniowe – takie jak marchewka oraz korzenie selera i pietruszki – lubią temperaturę ok. 1°C i wilgotność na poziomie 80%, w takich warunkach mogą być pozostawione nawet przez 4 miesiące.
  • Warzywa cebulowepowinno się traktować tak samo jak warzywa korzeniowe. Wyjątkiem jest czosnek, który najdłużej zachowa świeżość zapleciony w warkocz i powieszony w suchym miejscu. Natomiast paprykę można przechowywać w chłodziarce, najlepiej w plastikowej torebce, aby zapobiec utracie wilgoci. Najdłużej można składować zieloną paprykę – aż do 5 tygodni.
  • Wbrew powszechnej opinii ziemniaki powinno się trzymać poza lodówką, najlepiej w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 10°C.

Owoce

Nie tylko warzywa wymagają specjalnego traktowania – warto wiedzieć jak zadbać o owoce, aby nie dojrzały zbyt szybko.

  • Gruszki można trzymać w lodówce przez 3-5 dni, w wilgotności na poziomie 85-90%. Warto pamiętać, że miąższ owoców zamarza w temperaturze -1,5°C.
  • Jabłka, chociaż wymagają takiej samej wilgotności jak gruszki, powinno się przechowywać w warunkach 1-3°C. Co więcej, owoce należy ułożyć w taki sposób, aby się nie dotykały. W ten sposób pozostaną świeże nawet przez miesiąc.
  • Egzotyczne owoce – takie jak ananas i mango – po przekrojeniu, zachowają wartości odżywcze do 2 dni.
  • Cytrusy – w tym popularne zimą mandarynki i pomarańcze – mogą znajdować się w temperaturze pokojowej przez ok. tydzień.

W służbie świeżości

Obecnie dostępne są technologie i akcesoria, których użycie gwarantuje przedłużenie świeżości owoców i warzyw, bez wysiłku. Jednym z takich produktów są saszetki do pojemnika na warzywa Nature Fresh,marki Whirlpoolsole w nich zawarte pochłaniają etylen (który przyspiesza proces dojrzewania) wydzielany przez owoce i warzywa. Takie samo działanie zapewnia Fresh Box marki Wpro. Stosowanie takich akcesoriów przedłuża świeżość o kilka dni – np. pomidory zyskają dodatkowe 2 tygodnie. Co więcej, funkcja 6-ty Zmysł Fresh Control – zastosowana w lodówkach Whirlpool – nieprzerwanie monitoruje temperaturę i wilgotność panującą  w chłodziarce, co dodatkowo chroni żywność.

Lodówka Whirlpool Supreme No Frost

Najwyższej jakości lodówka Whirlpool Supreme No Frost jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów i spełnia ich marzenia. A to wszystko za pomocą zastosowanych technologii:

  • Supreme No Frost

Sekret tej innowacyjnej technologii Whirlpool tkwi w dwóch niezależnych systemach No Frost – jednym w chłodziarce i jednym w zamrażarce, dzięki czemu korzystamy z zalet technologii Total No Frost bez wysuszania żywności. Jest to gwarancja  optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia

  • 6-ty Zmysł Fresh Control

Ten system nieustająco monitoruje temperaturę i wilgotność panującą w lodówce, a także przywraca prawidłowe parametry temperaturyszybciej niż w tradycyjnej lodówce.

  • Technologia Freeze Control

Dzięki niej  zamrożone jedzenie nie traci wilgotności ani smaku. Znacznie obniżając wahania temperatury w zamrażarce podczas procesu automatycznego usuwania szronu  zapobiega powstawaniu oparzeń mrozowych, chroniąc jedzenie przed utratą jakości i koloru.

  • Komora Activ0°

Jest to komora, w której panują idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Temperatura w Activ0° wynosi około 0°C, co oznacza, że jedzenie dłużej pozostanie świeże i zachowa swój wygląd oraz wartości odżywcze. System chłodzenia w komorze Activ0° może zostać wyłączony, a sama komora może być używana do standardowego przechowywania żywności.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF