Wielkanocne śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu roku. Obok kolorowych pisanek i świeżych bazi, na pięknie udekorowanym stole nie może zabraknąć tradycyjnych świątecznych potraw. Ma być smacznie, kolorowo i wiosennie.

Podczas wielkanocnych świąt prym wiodą potrawy z jajami, żur na samodzielnie przygotowanym zakwasie, sałatki, pasztety oraz pieczenie. Nic nie dorówna smakowi świeżych, doprawionych jaj czy domowych mięs, dlatego w tym wyjątkowym czasie poświęcamy im więcej uwagi. Bardziej skupiamy się na odpowiednim doprawieniu farszu oraz marynat – dzięki nim nasze pieczenie zyskują na aromacie i soczystości.

Ale Wielkanoc to także pyszne słodkości – kolorowe mazurki, puszyste i ociekające lukrem baby, serniki, keksy i inne łakocie, którym nie sposób się oprzeć. Jeśli jednak w nasze menu wkradła się rutyna i brakuje nam pomysłów na urozmaicenie smaku świątecznych potraw, przedstawiamy kilka przepisów z wykorzystaniem sosów TABASCO® i Kikkoman, które nadadzą wielkanocnym daniom zupełnie nowego charakteru.

Diabelskie jaja

Diabelskie jajaSkładniki dla 24 połówek:

  • 12 ugotowanych na twardo jajek
  • 1/4 szklanki beztłuszczowego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu TABASCO® Original Red
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych świeżych ziół (pietruszka, bazylia, koperek, szczypiorek)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wyjmij z jajek żółtka i przełóż je do miski lub robota kuchennego, dodaj jogurt, majonez, musztardę, sok
z cytryny i sos TABASCO®. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj zioła i sól do smaku. Przełóż masę do 3,5-litrowego worka foliowego i wciśnij w jeden róg. Ściśnij worek nad masą i skręć tak, by masa była ciasno owinięta. Za pomocą nożyczek odetnij rożek worka. Ściskaj worek, aby wypełnić masą jajeczną połówki jajek. Przed podaniem wstaw jajka do lodówki. Możesz je udekorować gałązkami koperku lub posiekanym szczypiorkiem.

Pieczona jagnięcina

Pieczona jagniecinaSkładniki:

  • 1 udziec jagnięcy (ok. 1,25 kg)
  • 150 ml marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 100 ml miodu
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 4 młode cebulki / cebulki dymki, drobno posiekane
  • 30 ml kolendry, drobno posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 cebula, drobno posiekana

Sposób przygotowania:

Zacznij od marynaty – wszystkie składniki, z wyjątkiem udźca jagnięcego, wrzuć do blendera i miksuj, aż się wymieszają. Lekko natnij udziec i zalej marynatą. Umieść w dużej plastikowej torebce i zamknij. Wstaw do lodówki na 2 godziny albo na noc. Następnie wyjmij udziec i przełóż na dużą blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, przez 11-12 godzin.  Zanim pokroisz na plasterki, pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut.

Pikantne keksiki owocowe

Składniki dla 6 porcji:

  • 2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 2 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • Cranberry cakes with cinnamon and orange zest2 szklanki suszonych wiśni
  • 1 szklanka siekanych suszonych fig, śliwek lub daktyli
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 340 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1¾ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Original Red
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki roztopionej konfitury morelowej

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 160°C.

W dużej misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, morele, wiśnie i figi. W rondelku podgrzej sok owocowy
i jabłkowy, doprowadzając do wrzenia. Mieszanką soków zalej w misce owoce do nasiąknięcia, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie wysmaruj tłuszczem i posyp mąką sześć foremek na keks (o pojemności 2 szklanek). Za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty ubij w dużej misce masło i cukier do powstania lekkiej i puszystej masy. Dodaj jajka, sos TABASCO® i wanilię.

W średniej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj do masy maślanej. Ubijaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszaj orzechy i owoce. Łyżką rozłóż masę równo do foremek. Piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie po wyjęciu czysta.

Studź keksiki w foremkach przez 10 minut. Wyjmij z foremek i całkowicie wystudź. Możesz posmarować wierzch keksików roztopioną konfiturą morelową.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF