Gdzie i jak spędzić święta? Coraz więcej Polaków podąża za światowymi trendami i znacznie chętniej, zamiast w domu, decyduje się spędzić Wigilię oraz święta Bożego Narodzenia w lokalu. W tym szczególnym czasie warto, aby restauratorzy więcej uwagi poświęcili swojej karcie menu i przygotowali propozycje dla osób dbających o swoje zdrowie. Dla znacznej liczby klientów to właśnie menu stanowi rodzaj wizytówki lokalu i na jego podstawie decydują o dalszym zamówieniu.

 

99% szefów kuchni w skali globalnej posiada w swoim menu przynajmniej kilka zdrowych opcji dań, a 74% z nich wierzy, że prozdrowotne aspekty potraw mają znaczenie dla ich gości. Z kolei polscy szefowie kuchni (17% respondentów) utożsamiają zdrowe dania z technikami ich przygotowania[1].

 

Lekkie i zdrowe święta

 

Na świątecznym stole zazwyczaj dominują ciężkostrawne i tłuste potrawy, dlatego
w tym szczególnym czasie warto zwrócić uwagę na ich wartość odżywczą. Kaloryczność naszej wigilijnej uczty może sięgnąć nawet 3 tys. kcal! Tak lubiane przez nas pierogi z grzybami i kapustą (porcja ok. 4-6 sztuk) mają ok. 430 kcal, a 150 g smażonego karpia – ok. 280 kcal. Słodka kutia to także kaloryczne danie – porcja 100 g dostarcza ok. 250 kcal. Dlatego to w gestii szefów kuchni leży takie opracowanie menu, aby klient nie musiał martwić się o stan swojego zdrowia czy zaokrąglony brzuszek po świętach!

 

Szefowie kuchni, mając na uwadze potrzeby swoich gości oraz ich zdrowie, powinni bardziej skupić się na komponowaniu menu. Nie chodzi tylko o rodzaj proponowanych dań, ale także o ich ilość i nazewnictwo.

 

Obecnie klienci oczekują raczej krótkiego menu, które jest regularnie aktualizowane o dania przygotowane na bazie świeżych i sezonowych produktów. Równie istotny jest ciekawy i zachęcający do jedzenia opis potrawy. Zamieszczenie w menu informacji o pochodzeniu składników czy procesie przygotowania dania z pewnością zaintryguje klienta. Z uwagi na osoby, które sprawdzają wartość odżywczą dań, warto także podać informacje o kaloryczności potraw, zawartości w nich tłuszczu, węglowodanów i białka. Uwzględnienie tych danych pozwoli gościom na świadomy wybór dania zgodnie z ich preferencjami żywieniowymi.

Nadchodzące święta to jednak doskonały moment dla restauratorów, aby już teraz przygotowali nieco zdrowsze i mniej kaloryczne wersje tradycyjnych dań. Obniżenie zawartości kalorii oraz zwiększenie walorów zdrowotnych dań jest możliwe poprzez wprowadzenie choćby drobnych zmian, takich jak:

  • Zredukowanie ilości soli na rzecz świeżych ziół, przypraw i soku ze świeżych owoców;
  • Przygotowywanie potraw z uwzględnieniem prozdrowotnych technik kulinarnych, takich jak: duszenie, gotowanie na parze czy grillowanie, zamiast np. smażenia w głębokim tłuszczu;
  • Dodanie większej ilości warzyw do zup oraz dań głównych. Warzywa nadają smak i barwę potrawom oraz pozwalają obniżyć koszty związane z ichprzygotowaniem;
  • W daniach mięsnych, zamiast dużych kawałków mięsa, podawanie mniejszych porcji wzbogaconych o warzywa. Bez zauważalnej różnicy dla klienta, danie stanie się zdrowsze;
  • Dodawanie mniejszej ilości serów o silniejszym aromacie, zamiast więcej sera o delikatnym smaku lub niskotłuszczowego.

Więcej informacji na temat sposobów “uzdrowienia” menu zawiera usługa i poradnik „Jedzenie kuszące i zdrowe”, dostępne w wersji elektronicznej na stronie www.unileverfoodsolutions.pl.



[1] Źródło: Guest Book – światowe badanie, przeprowadzone na grupie szefów kuchni i konsumentów z 10 krajów, które wcześniej brały udział w badaniu World Menu Report

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF