Sezon na wielkie grillowanie w pełni. Grill znajdziemy prawie w każdym polskim ogródku, gdzie jest obowiązkowym elementem wyposażenia. Pieczenie na ruszcie stało się na przestrzeni lat formą rozrywki i relaksu, a jedzenie jednym z ulubionych. I tak jak grillowanie to sama przyjemność, to czyszczenie sprzętu nie należy już do tak lubianych czynności. Jednak, aby grill długo i właściwie spełniał swoje funkcje, a przygotowane na nim potrawy były smaczne, musimy o niego odpowiednio dbać. Podpowiadamy jak czyścić to urządzenie.

Bez względu na to, czy posiadamy tradycyjny grill węglowy, gazowy czy elektryczny – każdy z nich należy regularnie czyścić, po każdym użyciu. Nie tylko ze względów estetycznych, ale również zdrowotnych. Grilla_powinnismy_czyscic_po_kazdym_uzyciu_for._PexelsPamiętajmy jednak, że do typu urządzenia powinniśmy dopasować odpowiedni sposób konserwacji.

Grill węglowy – czyszczenie i konserwacja

Sprzęt najlepiej odświeżyć od razu po zakończonej imprezie. Po każdym pieczeniu należy starannie wyczyścić ruszt wypalając resztki jedzenia. Następnie, kiedy jest jeszcze ciepły, ale nie gorący, usuwamy pozostałe zanieczyszczenia za pomocą szczotki z włosiem ze stali nierdzewnej (doskonała zarówno do żeliwnego, jak i stalowego rusztu). – Do oczyszczenia rusztu doskonale sprawdzą się ściereczki na rolce (np. ściereczki Light & Soft marki Vileda) – bardzo poręczne i łatwe w użyciu. Dzięki niezwykle chłonne, dlatego bez problemu zbiorą tłuszcz – lepiej niż używany często do tego celu ręcznik papierowy. Pamiętajmy również o dokładnym wyczyszczeniu misy na węgiel (po opróżnieniu zbiornika z zimnym popiołem) i obudowy urządzenia z zewnątrz. Obudowę warto przemywać regularnie, zaraz po wychłodzeniu, za pomocą zwykłej wody i zmywaka. Warto wybrać taki, który nie porysuje powierzchni, np. zmywak Pur Active z mocną, poliuretanową warstwą ścierną, która poradzi sobie nawet z największymi zabrudzeniami. Nie należy używać silnych środków, gdyż mogą uszkodzić lakierowaną powłokę grilla. Aby grill nie rdzewiał, po zakończeniu pracy wszystkie elementy obudowy i misy grilla trzeba dokładnie osuszyć ściereczkami z wiskozy – radzi Piotr Piecha, ekspert marki Vileda.  

Sposób na grill gazowy

Zanim rozpoczniemy czyszczenie tego typu grilla koniecznie odłączmy zasilanie z gazem. Następnym krokiem jest rozłożenie go na części i umycie poszczególnych elementów. Tak jak w przypadku grilla węglowego, również w gazowym najważniejsze jest staranne oczyszczenie rusztu. Resztki jedzenia zdrapujemy, wciągamy odkurzaczem, a drucianą szczotką usuwamy najcięższe zabrudzenia. Pod palnikami umiejscowiona jest specjalna taca, ociekacz przez który do aluminiowej tacki spływa nadmiar soków i tłuszcz z grillowanych potraw. Tacę należy wysunąć i przemyć, ponieważ zalegający na niej tłuszcz może się zapalić. Jeśli grillowaliśmy już kilka razy przemyjmy też szyny aromatyzujące, osłaniające palniki w grillach gazowych. Pamiętajmy również o wyczyszczeniu elementów doprowadzających gaz.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF