Jeszcze nigdy kulinarna podróż po najciekawszych zakątkach świata nie była tak prosta. W tym roku zabiera      w nią klasyczny, amerykański duet – burger i whiskey Jack Daniel’s. Do końca maja tandem zza oceanu gości na Festiwalu Burgerów, który trwa w 4 hotelach Starwood Hotels.

Jack Daniels_Festiwal BurgerowWhiskey z Lynchburga doskonale komponuje się z jedzeniem i podkreśla jego smak. Sprawia, że mięso, zwłaszcza soczysta wołowina, staje się jeszcze bardziej delikatne i kruche. Wiedzą o tym miłośnicy burgerów. Jednak w tym roku klasyczny amerykański burger zostanie urozmaicony o nietypowe składniki.

Inspiracją do stworzenia oryginalnych kompozycji, stały się podróże kulinarne po świecie, w które udali się szefowie kuchni hoteli Starwood Hotels. To dzięki ich kreatywności, do końca maja można spróbować propozycji burgerów z udziałem charakterystycznych dla poszczególnych krajów składników. Wraz z whiskey udamy się do: Australii (burger Surf and Turf), Chorwacji (Dalmatia Burger), Włoch (Burger Romano) i Polski (Warsaw Burger). Niewątpliwą ciekawostką degustacji będzie burger Monteverest – prawdopodobnie największy burger w Polsce.

Festiwal potrwa do 31 maja. Degustacje odbywają się w Hotelach Sheraton w Warszawie, Krakowie, Poznaniu (restauracje SomePlace Else) oraz w warszawskim Hotelu Westin (JP’s Bar).

Rekomendowane do burgerów są:

Jack Daniel’s Old No 7

To whiskey, która powstaje od 1866 roku. Ma bogaty i aromatyczny profil – początkowo wyraźnie słodki i owocowy smak, jednak rozwijający po chwili zdecydowane nuty dębowe i korzenne. Poddawana jest procesowi charcoal mellowing, co nadaje jej unikalny łagodny charakter i smak. Szef Kuchni rekomenduje: Burgery Romano, Highlander, Monteverest, Dalmatia Burger, Warsaw Burger

Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey

To jedyna na świecie whiskey poddawana procesowi charcoal mellowing dwukrotnie – przed napełnieniem beczki oraz po jej opróżnieniu. W rezultacie whiskey tę cechuje wyjątkowa gładkość palety aromatyczno-smakowej. To łagodniejsza strona Jack Daniel’s Tennesse Whiskey. Szef Kuchni rekomenduje: Burger Surf and Turf

Jack Daniel’s Tennessee Honey

Jack Daniel’s Tennessee Honey to połączenie Jacka Daniel’s Old no 7 z dodatkiem miodu. Cechuje go  dębowo – korzenny smak whiskey z odrobiną miodu. Miodowy Jack przeznaczony jest głównie do picia w mocno zmrożonych shotach lub do delektowania się nim na lodzie oraz w drinkach i koktajlach. Szef Kuchni rekomenduje: Veggy Burger

JACK DANIEL’S PRZYPOMINA: PIJ ODPOWIEDZIALNIE

www.pijodpowiedzialnie.pl

Odwiedź nas na Facebooku.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF