Whiskey i burger to duet, który zawsze się sprawdza!  Od kwietnia do maja, w 5 barach oraz restauracjach sieci Starwood Hotels odbywa się Festiwal Burgerów „Jack & Burger”, na którym popularny burger pojawia się aż w 7 nowych  odsłonach. Tradycyjnie już do każdego z nich szef kuchni rekomenduje Jack Daniel’s Tennessee Whiskey.

1Jack Daniel’s świetnie komponuje się z jedzeniem, ponieważ doskonale podkreśla jego smak. Whiskey sprawia, że mięso robi się bardziej delikatne i kruche. Dobrze o tym wiedzą miłośnicy burgerów, którzy   w tym roku będą mogli  odkryć  7 nowych oblicz tego doskonałego zestawu.

Szefowie  kuchni Starwood Hotels słyną z tego, że unikają rutyny. Przełamują stereotypy, poszukują inspiracji, nie boją się eksperymentów i w efekcie tworzą dania, które zawsze zachwycają.  Tym razem dowodem ich kreatywności są burgery przygotowane z  niecodziennych składników. Każdego zaś  burgera połączyli w duet z najlepiej do niego pasującym rodzajem whiskey z Lynchburga: Jack Daniel’s Old No 7, Gentleman Jack i Jack Daniel’s Tennessee Honey.

Burgery:

Dark Knight (z tuńczykiem marynowanym w whiskey, podawanym w czarnej bułce z inkaustem kałamarnicy), Mandarin (z plastrami chrupiącej kaczki i orientalnym sosem śliwkowym),

ToFunghi (z serem tofu w orientalnej panierce z mielonego ryżu, czarnuszki, trawy cytrynowej i sambali).

Go Vegan! (burger z kaszy jaglanej z ziarnami konopi i musem z kasztanami).

Romano (z wołowiną Angus i serem Grana Padano),

Highlander (z polską wołowiną sezonowaną, wędzonym boczkiem i wędzonym oscypkiem)

Mount Everest – prawdopodobnie największy burger w Polsce.

Festiwal dla poszukiwaczy nietypowych smaków odbywa się w: SomePlace Else w hotelu Sheraton w Warszawie, SomePlace Else w hotelu Sheraton w Krakowie, SomePlace Else w hotelu Sheraton w Poznaniu, JP’s Bar w hotelu Westin w Warszawie, Barze Kolumnowym w hotelu Bristol w Warszawie.

Rekomendowane do burgerów są:

  Jack Daniel’s Old No 7

To whiskey, która powstaje od 1866 roku. Ma bogaty i aromatyczny profil – początkowo wyraźnie słodki i owocowy smak, jednak rozwijający po chwili zdecydowane nuty dębowe i korzenne.
Poddawana jest procesowi charcoal mellowing, co nadaje jej unikalny łagodny charakter i smak. Szef Kuchni rekomenduje: Burgery Romano, Highlander, ToFunghi, Go Vegan!

Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey

To whiskey poddawana procesowi charcoal mellowing dwukrotnie – przed napełnieniem beczki oraz po jej opróżnieniu. W rezultacie whiskey tę cechuje wyjątkowa gładkość palety aromatyczno-smakowej. To łagodniejsza strona Jack Daniel’s Tennesse Whiskey. Szef Kuchni rekomenduje: Burgery Dark Knight i Mount Everest.

Jack Daniel’s Tennessee Honey

Jack Daniel’s Tennessee Honey to połączenie whiskey Jack Daniel’s i odrobiny miodu. Trunek zaspokoi potrzeby konsumentów, którzy poszukują nowego sposobu delektowania się whiskey.  Szef Kuchni rekomenduje: Burger Mandarin.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF