W ubiegłym roku Polacy zjedli aż 23 miliony szwedzkich klopsików z IKEA. Teraz ta cieszące się ogromną popularnością potrawa doczekała się wersji wegańskiej. Od 20 kwietnia w restauracji IKEA Kraków oraz w ofercie Sklepiku Szwedzkiego znajdziemy klopsiki z warzyw i roślin strączkowych.

Klopsiki wegańskieKlopsiki GRÖNSAKSBULLAR zrobione są z warzyw (marchewka, papryka, kukurydza, jarmuż), roślin strączkowych (zielony groszek, ciecierzyca), oleju rzepakowego oraz przypraw. To idealna propozycja na lunch czy obiad zwłaszcza dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które dbają o urozmaiconą dietę. Są bogatym źródłem białka oraz błonnika, a swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dużym kawałkom warzyw. Ponieważ nie zawierają najbardziej popularnych alergenów, w tym m.in. glutenu, będą odpowiednie również dla osób cierpiących na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. IKEA proponuje kilka dań z wegańskimi klopsikami i świeżymi, lokalnymi dodatkami w swojej restauracji. Klopsiki GRÖNSAKSBULLAR można też kupić w Sklepiku Szwedzkim.

Wprowadzenie do sprzedaży wegańskich klopsików jest kolejnym krokiem IKEA w realizacji strategii zrównoważonego rozwoju People & Planet Positive. Strategia zakłada m.in. poszerzanie oferty restauracji i Sklepiku Szwedzkiego o nowe, smaczne potrawy i produkty skomponowane zgodnie z obecnymi trendami w zakresie zdrowego żywienia i zbilansowanej diety oraz wytwarzane z poszanowaniem ludzi, środowiska i zwierząt.

– Wspólne spożywanie posiłków to bardzo ważny element życia rodzinnego i towarzyskiego. W IKEA chcemy więc zapewniać naszym klientom przyjazną atmosferę oraz szeroki wybór smacznych dań i produktów inspirowanych kuchnią szwedzką, w przystępnych cenach. Wprowadzając nowości, będziemy się koncentrować na dwóch najistotniejszych aspektach – zdrowiu oraz zrównoważonym rozwoju. Mamy ambitne plany w tym zakresie. Pierwszym krokiem jest rozszerzenie naszego menu o wegańskie klopsiki – powiedziała Anna Maria Pawlak-Kuliga, wiceprezes IKEA Retail w Polsce.  – W ubiegłym roku Polacy zjedli aż 23 miliony naszych legendarnych klopsików KÖTTBULLAR. Mamy więc nadzieję, że wersja wegańska również będzie się cieszyła dużą popularnością – dodała Anna Maria Pawlak-Kuliga.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF