Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas planuje już świąteczne menu. Marka Wedel przychodzi z pomocą mniej doświadczonym cukiernikom i prezentuje prosty przepis na czekoladowego mazurka, który z pewnością zachwyci wszystkich gości podczas wspólnego świętowania!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który możemy spędzić z rodziną i najbliższymi. Warto przygotować dla nich coś specjalnego, co rozpieści ich podniebienia. Marka Wedel proponuje przygotowanie tradycyjnego, świątecznego wypieku, który nie tylko doskonale smakuje, ale także będzie wspaniale prezentował się na stole, a jego upieczenie nie jest skomplikowane. Do jego przygotowania wykorzystywana jest najlepszej jakości czekolada gorzka od E.Wedel, która gwarantuje pyszny smak i zachwyt wszystkich gości. A po więcej inspiracji, nie tylko na słodkie dania, warto zajrzeć na stronę www.wkuchnizwedlem.pl!

Składniki:

WED_MazurekCiasto kruche:

250g masła

skórka otarta z jednej cytryny lub  jednej pomarańczy

250g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru kryształ

500g mąki pszennej

2 żółtko

szczypta soli

Masa marcepanowa ozdobna do zapiekania:

200g surowej masy marcepanowej

2 białka

Masa czekoladowa:

200g czekolady gorzkiej E.Wedel

30g miodu lipowego

200ml śmietanki 36%

szczypta cynamonu

20g masła

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania:  90 minut

Krok 1: Miękkie masło, cukier, skórkę z cytryny lub z pomarańczy, mąkę i sól posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka, jak najszybciej zagnieść razem. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

Krok 2: Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5-7mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, przełożyć je na blachę do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut na złoty kolor.

Krok 3: Surową masę marcepanową zagnieść z białkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem.

Krok 4: Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić.

Krok 5: Śmietankę, miód i cynamon zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę gorzką E.Wedel i masło. Całość połączyć na jednolitą masę.

Krok 6: Przygotowaną masę, jeszcze płyną, ostrożnie rozlać na wcześniej przygotowanym spodzie do mazurków. Po stężeniu masy udekorować kandyzowanymi owocami, bakaliami lub napisami  dekoracjami z czekolady.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF