Idealne wielkanocne wypieki z E.Wedel!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas planuje już świąteczne menu. Marka Wedel przychodzi z pomocą mniej doświadczonym cukiernikom i prezentuje prosty przepis na czekoladowego mazurka, który z pewnością zachwyci wszystkich gości podczas wspólnego świętowania!
Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który możemy spędzić z rodziną i najbliższymi. Warto przygotować dla nich coś specjalnego, co rozpieści ich podniebienia. Marka Wedel proponuje przygotowanie tradycyjnego, świątecznego wypieku, który nie tylko doskonale smakuje, ale także będzie wspaniale prezentował się na stole, a jego upieczenie nie jest skomplikowane. Do jego przygotowania wykorzystywana jest najlepszej jakości czekolada gorzka od E.Wedel, która gwarantuje pyszny smak i zachwyt wszystkich gości. A po więcej inspiracji, nie tylko na słodkie dania, warto zajrzeć na stronę www.wkuchnizwedlem.pl!
Składniki:
250g masła
skórka otarta z jednej cytryny lub jednej pomarańczy
250g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru kryształ
500g mąki pszennej
2 żółtko
szczypta soli
Masa marcepanowa ozdobna do zapiekania:
200g surowej masy marcepanowej
2 białka
Masa czekoladowa:
200g czekolady gorzkiej E.Wedel
30g miodu lipowego
200ml śmietanki 36%
szczypta cynamonu
20g masła
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 90 minut
Krok 1: Miękkie masło, cukier, skórkę z cytryny lub z pomarańczy, mąkę i sól posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka, jak najszybciej zagnieść razem. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok 2: Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5-7mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, przełożyć je na blachę do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut na złoty kolor.
Krok 3: Surową masę marcepanową zagnieść z białkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem.
Krok 4: Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić.
Krok 5: Śmietankę, miód i cynamon zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę gorzką E.Wedel i masło. Całość połączyć na jednolitą masę.
Krok 6: Przygotowaną masę, jeszcze płyną, ostrożnie rozlać na wcześniej przygotowanym spodzie do mazurków. Po stężeniu masy udekorować kandyzowanymi owocami, bakaliami lub napisami dekoracjami z czekolady.
Dodaj komentarz