Na karnawałowych imprezach nie może zabraknąć kolorowych przebrań, muzycznych hitów  i kreatywnego menu. Najlepsze przekąski są proste i można je przygotować w kilka chwil, a zaskakujące połączenia składników zachwycą wszystkich gości. Francuskie trójkąciki z gorgonzolą i orzechami to elegancka i bardzo smakowita propozycja na imprezę!

close up of a white package template on white background

Apetycznie i… z klasą

Organizując karnawałowe przyjęcie chcemy, by zaserwowane smakołyki pozytywnie zaskoczyły przyjaciół i znajomych. Dość oklepanych patentów i tradycyjnych koreczków, które pojawiają się na każdej imprezie!

Okazuje się jednak, że przygotowanie nowoczesnych i pełnych smaku przekąsek może być bardzo proste. Połączenie słodkich i ostrych, wytrawnych nut w otoczeniu aromatycznych przypraw, mogą oszołomić gości, nawet tych będących na diecieJ I bardzo dobrze, bo francuskie trójkąciki z wyrazistą gorgonzolą, gruszkami, kardamonem i Orzechami włoskimi Siesta, to lekka przekąska, która doda energii do kolejnych tanecznych piruetów. Dobra zabawa w kuchni i na parkiecie? Gwarantowane!

Przepis na francuskie trójkąciki z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200 g gorgonzoli (klasycznej lub pikantnej)
  • 2 średnio dojrzałe gruszki
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1 opakowanie Orzechów włoskich Siesta
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozłóż na pergaminie i pokrój na kwadraty o średnicy 6×6 cm. Gorgonzolę pokrój w małą kostkę, a gruszki w cienkie paseczki. Orzechy włoskie Siesta połam na drobniutkie kawałki. Na każdym kwadraciku ciasta połóż trochę gorgonzoli, Orzechów Włoskich Siesta i połóż na nich kilka plasterków gruszki. Posyp odrobiną kardamonu. Całość zamknij w formę rogalika. Podobnie przygotuj pozostałą część ciasta. Na koniec rozbełtaj jajko i nałóż je cienką warstwą na każdy rogalik – po upieczeniu będą pięknie zarumienione. Rogaliki włóż do piekarnika tuż przed przyjściem gości i piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego. Podawaj na gorąco.

Smacznego!

Orzechy włoskie Siesta, 100 g, cena: ok. 8 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF