Oliwki to najsłynniejsze owoce basenu Morza Śródziemnomorskiego. Ich królestwem jest kuchnia pochodząca właśnie z tego regionu. Na tym jednak nie kończy się źródło kulinarnych inspiracji z ich udziałem. Co sprawia, że warto dodawać je do wielu dań?

Olivana 500ml extra virginDługowieczność skąpana w oliwie

W Grecji drzewka oliwne były symbolem długowieczności, Homer zaś określał oliwę mianem płynnego złota. Z kolei w starożytnym Rzymie chętnie poddawano się masażom z użyciem tego płynu, uważając je za „kąpiel młodości”. Kobiety natomiast stosowały oliwę jako kosmetyk do włosów, a także lekarstwo łagodzące rany i oparzenia. Z 5 kg oliwek otrzymujemy około 1 litr oliwy. Na rynku znajdziemy kilka jej odmian- najzdrowszą jest oliwa extra virgin – z pierwszego tłoczenia, przeznaczona do stosowania na zimno, jako dodatek do chleba, sałatek czy pizzy. Co ważne, Oliwa Virgin poddawana jest tylko tłoczeniu mechanicznemu za pomocą specjalnych walców, więc zachowuje również smak i zapach oliwek, z których jest wytwarzana. Oliwa polecana jest także jako zdrowszy zamiennik masła, margaryny czy oleju.

Koreczki i tapenada

Oliwki cenione są nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze, ale także szerokie zastosowanie kulinarne. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie ich jako przekąski lub przystawki – w ten sposób można podawać zarówno oliwki nadziewane, jak i zwykłe. Dobrym pomysłem na szybką i oryginalną przekąskę są koreczki, które możemy skomponować wedle upodobań. Oprócz oliwek znaleźć się mogą na nich ser feta, ser żółty, mozarella, pomidorki koktajlowe oraz szynka lub kiełbasa. Oliwki wchodzą także w skład sałatki greckiej, która podawana może być nie tylko jako dodatek, ale także jako lekka przekąska. Coraz większą popularnością cieszy się również tapenada – oliwkowa pasta. W jej skład oprócz oliwek wchodzą fileciki anchois, kapary oraz oliwa. Oprócz tego możemy dodać wedle uznania – czosnek, bakłażany oraz ulubione przyprawy, np. bazylię lub oregano. Najczęściej tapenadę podaje się z pieczywem, zwykłym lub z grzankami. Jej wykorzystanie może być jednak szersze –  świetnie sprawdzi się między innymi jako sos do makaronu.

Zielone czy czarne?

W sklepach możemy znaleźć dwa rodzaje oliwek – zielone oraz czarne. Wbrew pozorom jest to jednak ta sama odmiana, a o kolorze decyduje moment zbiorów. Zielone owoce to te zebrane przed osiągnięciem dojrzałości, czarnym natomiast pozwala się dojrzeć. Prawdziwe czarne oliwki są jednak w Polsce niedostępne, a te które możemy kupić przeszły jedynie proces czernienia. Polega on na tym, że zielone oliwki przez 3 tygodnie zanurzone są w solance i poddawane procesowi natleniania, dzięki czemu stają się czarne i delikatniejsze w smaku. Dlaczego dojrzałe owoce są u nas niedostępne? To kwestia smaku – naturalnie czarne oliwki są gorzkie oraz miękkie, co uniemożliwia proces drylowania. Oliwki sprowadzane są z Hiszpanii, Grecji oraz z Włoch. Zdecydowana większość, bo niemal 90% oliwek na polskich stołach jest hiszpańskiego pochodzenia, w tym produkty z linii Olivana od Develey, w ofercie której znajdziemy oliwki i oliwę pochodzące z najszlachetniejszych odmian owoców drzew oliwnych.

Zielone-Drylowae-230gHiszpańska Tapenada

Składniki:

  • 20 oliwek Olivana
  • 10 filecików anchois
  • jeden lub dwa ząbki czosnku
  • 2 łyżki Oliwy Extra Virgin
  • 2 łyżki kaparów
  • oregano, pieprz, sól

Składniki miksujemy w blenderze, całość doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem, które możemy wcześniej zapiec w piekarniku z dodatkiem masła.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF