Wciąż niedoceniana w naszym kraju, herbata biała jest najmniej przetworzoną postacią tego napoju i zawiera więcej składników odżywczych niż pozostałe. Ma delikatny, lekko słodki smak, posiada mniejszą zawartość kofeiny niż herbaty zielone i czarne. Joanna Bożek, ekspertka marki BRITA, pokazuje jak łączyć białe napary z delikatnymi potrawami.

Białe herbaty mają kwiatowy aromat i słodkawy posmak. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom wspomagają trawienie i pobudzają. Są delikatne, dlatego stanowią harmonijne uzupełnienie lekkich dań na bazie warzyw. Zaleca się podawać je do deserów, delikatnych sałatek, białych mięs, ryb i owoców morza. Idealnie wydobędą ich smak i pozostaną subtelnym tłem dla ich aromatów.

Joanna Bożek, pasjonatka herbaty i ekspertka kampanii „BRITA – lepszy wybór” zaleca, aby zgodnie z zasadami tea and food pairing, łączyć ją z wybranymi daniami. Wzbogaci to ich charakter oraz wydobędzie ukryte niuanse smakowe.

Polecane odmiany białej herbaty to Bai Mu Dan o kwiatowym aromacie oraz pobudzająca Bai Hao Yin Zhen.

Potrawy z dodatkiem ryżu czy owoców morza, na bazie drobiu oraz tofu, tradycyjnie komponowane z białym winem, warto łączyć z naparem na bazie listków Bai Mu Dan. Pasuje także do dań z wołowiny i cielęciny.

Ze smakiem sałatek, także tych aromatycznie przyprawionych, idealnie zagra Bai Hao Yin Zhen o łagodnym, nienarzucającym się aromacie. Warto dobierać ją także do bardzo słodkich deserów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF