Grecja to kolebka naszej cywilizacji, kojarzona z mitologią, demokracją i cenioną na całym świecie kuchnią oraz radosnym biesiadowaniem w tawernach. Jeśli uwielbiasz kuchnię śródziemnomorską, ale nie znasz jeszcze sera Halloumi czy liści winorośli nadziewanych ryżem, czas to zmienić. Już od 18 maja we wszystkich sklepach Lidl będzie można skosztować tradycyjnych greckich przysmaków. W ofercie Tygodnia Kuchni Greckiej znajdzie się ponad 100 produktów prosto ze słonecznej Hellady!

fot. Lidl Tydzień Kuchni GreckiejNa dobry początek – przystawki

Jeśli chcesz zorganizować prawdziwą biesiadę w greckim stylu, pamiętaj, aby zacząć od mezédes, czyli drobnych przekąsek. Wśród nich nie może zabraknąć liści winorośli nadziewanych ryżem (5,99 zł/280 g/1 opak.), które znakomicie komponują się z pieczywem np. pitą. Doskonale sprawdzą się również wyśmienite w smaku i łatwe
w przyrządzeniu pierożki z serem Feta (9,99 zł/1 kg/1 opak.), które są prawdziwym greckim rarytasem.

W prawdziwej tawernie nie może zabraknąć także pysznych greckich serów: koziego, Fety czy Halloumi. Wyprodukowany w Grecji ser Feta (6,66 zł/200 g/1 opak.), objęty Chronioną Nazwą Pochodzenia, o lekko słonym, delikatnym smaku czy intensywny, wykwintny smak sera koziego (12,99 zł/400 g/1 opak.) z pewnością zachwycą Twoich gości. Z kolei ser Halloumi (9,99 zł/225 g/
1 opak.) – wyprodukowany na Cyprze ser podpuszczkowy dojrzewający twardy z mleka krowiego, owczego i koziego – najlepiej smakuje przyrządzony na grillu.

Na stole postaw również oliwki – takie, jakie lubisz najbardziej. Możesz wybrać pyszne, czarne oliwki Kalamata (6,99 zł/450 g/ 1 opak.) z pestkami, które są cenione przez smakoszy za niezwykle aksamitny smak i mięsisty miąższ, czy dojrzewające w gajach oliwnych i skąpane w greckim słońcu oliwki zielone – z pestką (13,99 zł/1000 g/1 opak.) lub bez (17,77 zł/1,6 kg/ 1 opak.), lub nadziewane czosnkiem lub migdałami (6,99 zł/360 g/1 opak.).

fot. Lidl Tydzień Kuchni Greckiej (2)Gwiazda programu – grecki obiad

Jednym z najpopularniejszych greckich dań głównych jest Mousaka (11,99 zł/380 g/1 opak.) – zapiekanka z mięsem mielonym wołowym i wieprzowym, z dodatkiem ziemniaków, smażonego bakłażana i sosu beszamelowego. Teraz możesz spróbować tej potrawy wyprodukowanej w samej Grecji! Swoim gościom możesz podać również Bifteki (14,99 zł/750 g/1 opak.) – zrazy wieprzowe
z nadzieniem z sera twarogowego. Wystarczy je podgrzać na patelni lub grillu.

Kuchnia śródziemnomorska kojarzy się także z pysznymi sałatami – obowiązkowym elementem każdego posiłku. Aby dopełnić ich smaku potrzebujesz doskonałej oliwy. Możesz wybrać jedną z najwyższej jakości oliw pochodzących w 100% z Grecji – BIO-grecką oliwę (14,99 zł/500 ml/1 opak.), oliwę z oliwek Kalamata (14,44 zł/500 ml/1. opak.). Skosztuj także słodkiego i wyrazistego w smaku octu balsamicznego z miodem (6,99 zł).

Słodki finisz – greckie desery

Do filiżanki kawy świetnie pasować będzie baklawa (14,99 zł/390 g/1 opak.) – charakterystyczny przysmak kuchni greckiej, wykonany z ciasta filo, z domieszką orzechów i słodkiego syropu. Możesz także podać znakomite greckie chałwy (7,77 zł/ 250 g/ 1 opak.) typu macedońskiego, z mielonych nasion sezamu. Sprawdź różne smaki: z miodem lub kakao, gorzką czekoladą i waniliowa.

W czym podać i gotować?

W ramach Tygodnia Kuchni Greckiej w Lidlu możesz kupić naczynia ceramiczne, które umożliwią Ci przygotowanie prawdziwej biesiady. Do wyboru są: dzbanek, miska z uchwytami lub bez oraz zestawy dwóch misek z uchwytami lub bez, w różnych rozmiarach (22,99 zł/szt.). Naczynia są odporne na działanie temperatury do 220°C.

Nauka od mistrzów

Jeśli szukasz inspiracji, odwiedź stronę www.kuchnialidla.pl, na której znajdziesz zakładkę z greckimi przepisami i dowiesz się, jak przyrządzić musakę z grecką sałatką. Przepis na nią został przygotowany przez mistrza kulinarnego Karola Okrasę i jego gościa specjalnego, greckiego mistrza kuchni, Lefterisa Lazarou. Lazarou to jeden z najbardziej znanych i uznanych greckich kucharzy, właściciel słynnej restauracji „Varoulko” w greckim Pireusie, która jako pierwszy lokal z kuchnią grecką otrzymała gwiazdkę Michelin!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF