Druidzi, duchy i czarownice już nie dziwią na ulicach naszych miast. Pod warunkiem, że to 31 października. Ta jednodniowa wycieczka do świata czarów i magii, która odbywa się w blasku światła wydobywającego się z dyniowych lampionów, na stałe wpisała się do repertuaru naszych świąt.

Taste the Halloween_PrzepisNieodłącznym elementem Halloween są lampiony wykonane z wydrążonych dyni. Dzisiaj stanowią dekorację, ale dawnej miały znaczenie symboliczne i… nie zawsze były to dynie. Początek tej tradycji dała irlandzka legenda, opisująca losy Oszczędnego Jacka (Stingy Jack), któremu dwukrotnie udało się przechytrzyć diabła i dzięki temu uniknąć męczarni w piekielnych czeluściach. Jack jednak nie przewidział tego, że jego grzeszne życie zdyskwalifikowało go jako rezydenta niebios. I tak, zamiast po śmierci trafić do krainy wiecznej szczęśliwości, błąka się do tej pory po Ziemi, trzymając w ręku latarnię z wydrążonej rzepy. Z czasem rzepę zastąpiła dynia, a lampiony miały pomagać odnaleźć zbłąkanym duszom drogę do zaświatów.

Dzisiaj już nie zastanawiamy się skąd i dlaczego dynia. Zaczerpnęliśmy z celtyckiej tradycji te elementy, które spodobały się nam najbardziej. I tak obok barwnych strojów, to dynia, która za sprawą pomysłowych irlandzkich emigrantów, zastąpiła rzepę, zajmuje w obchodach Halloween znaczące miejsce.

Pójdźmy zatem o krok dalej i wydrążoną dynię wypełnijmy doskonałym koktajlem przygotowanym na bazie Finlandia® Vodka. Ta niezwyczajna forma podania i unikalny smak będą idealnym dopełnieniem halloweenowej zabawy.

Taste the Halloween

Finlandia Pumpkin Punch

40 ml Finlandia® Grapefruit Vodka

80 ml Soku Ananasowego

40 ml Lemoniady

10 ml Soku ze świeżej cytryny

Szkło: Dynia

Oczyść wnętrze małej dyni, wsyp lód. Wlej po kolei wszystkie składniki. Na koniec zamieszaj.

Więcej inspiracji można znaleźć na stronie: http://www.finlandia.com/pl/drinks

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF