Grzyby to jeden z najsmaczniejszych darów jesieni. Najczęściej smażymy je lub dusimy w śmietanie i doprawiamy pieprzem oraz solą. Jeśli jednak sięgniemy po zioła, uzyskamy wyjątkowy smak naszych dań. Galeo poleca do grzybów natkę pietruszki, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, czosnek oraz chili.

galeo-natka-rgb-150dpiGrillowane prawdziwki, kurki duszone w śmietanie, rydze smażone na maśle czy boczniaki à la schabowe – wszystkie grzyby kochają zioła – nie tylko pieprz. Dzięki ziołom możemy podkreślić lub odmienić smak dań. Co ważne, takie dodatki pomagają naszemu organizmowi łatwiej poradzić sobie z ciężkostrawnymi potrawami z maślaków czy borowików.

Najbardziej uniwersalnym dodatkiem do dań z grzybów jest natka pietruszki, która podkreśli ich smak oraz czosnek nadający charakteru posiłkom, o ile zachowamy umiar w jego stosowaniu. Jeśli lubimy ostrzejszą nutę, warto sięgnąć również po chili, które dodatkowo rozgrzeje w chłodniejsze dni. Tymianek będzie doskonałym wyborem, gdy zdecydujemy się na połączenie grzybów ze śmietaną. Oregano sprawdzi się, jeśli przygotowujemy sos grzybowy – najlepiej na bazie pomidorów. Natomiast w przypadku grillowanych lub pieczonych grzybów sauté dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po zioła prowansalskie.

Grzyby to także tradycyjny dodatek do bigosu czy składnik farszu do krokietów, naleśników lub pierogów. Również kiedy przygotowujemy te tradycyjnie goszczące na naszych stołach dania, warto sięgnąć po zioła, np. tymianek. A paszteciki z pieczarkami wzbogacone natką pietruszki lub oregano zachwycą domowników swoim wyjątkowym smakiem.

Zioła Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour w cenie ok. 1,29 zł.

***

Natka pietruszki Galeo ma delikatny aromat, i odświeżający smak. Polecana jest do przyprawiania zup, dań mięsnych, rybnych oraz gotowanych i pieczonych ziemniaków. Wspaniale aromatyzuje sosy, surówki, sałatki warzywne oraz potrawy z jaj i serów. Natkę najlepiej dodawać pod koniec przyrządzania potrawy.
Masa netto: 5 g
Cena: ok. 1,29 zł

***

Makaron tagliatelle z kurkami

Składniki:

– 400g makaronu tagliatelle
– szalotka
– łyżka masła
– 150g kurek
– oliwa do smażenia
– 20g parmezan
– ½ łyżeczki natki pietruszki Galeo
– ½ łyżeczki tymianku Galeo
– pieprz Galeo
– sól

Przygotowanie:

Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać kurki i doprawić solą i pieprzem (większe grzyby należy pokroić, by nie pozostały surowe). Smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać ok. 100ml wody i dusić przez 3-4 minuty. Przed wyparowaniem całej wody dodać czubatą łyżkę masła, doprawić tymiankiem oraz pietruszką i podgrzewać aż sos będzie gęsty i klarowny. W lekko osolonej wodzie ugotować makaron tagliatelle al dente, odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem. Wymieszać. Podawać z parmezanem.

Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt dania: ok. 16,50 zł, koszt porcji: ok. 5,50 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF