Większość owoców doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, jednak są i takie, które bardzo dobrze komponują się z daniami wytrawnymi. Jednym z nich jest gruszka, której słodki i wyrazisty smak idealnie łączy się z serami, sałatami czy makaronami. Jeżeli mamy pod ręką gruszki, nie tylko świeże, ale i te z puszki w lekkim syropie, możemy przygotować pyszny i pożywny obiad lub lekką przekąskę.

Sandra_gruszka połówki_puszka 850ml_5.90złGruszki w occie to sprawdzony dodatek do obiadu. Równie smaczne i przydatne w kuchni są także te z puszki, zalewane lekkim syropem. Znakomicie nadają się do przyrządzania wielu wytrawnych potraw, którym nadają wyrazistego i lekko słodkiego smaku.

Sałatka z gruszką

Składniki:

  • 10 połówek gruszek z puszki (np. marki Sandra)
  • 50 g sera pleśniowego
  • 100 g mieszanki sałat
  • 50 g orzechów włoskich
  • 25 g miodu
  • 20 g musztardy
  • ½ soku z cytryny
  • 60 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Sałatę dokładnie myjemy i porywamy na mniejsze kawałki, ser pleśniowy kroimy w kostkę, a gruszki dokładnie odcedzamy. Całość wrzucamy do miski i posypujemy orzechami włoskimi. Następnie w kubeczku mieszamy sok z cytryny z musztardą oraz miodem, powoli wlewając oliwę z oliwek. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

Makaron zapiekany z gruszką i serem

Składniki:

  • 8 gruszek z puszki (np. marki Sandra)
  • 100 g tartego sera gouda
  • 40 g sera parmezan
  • 20 g masła
  • 30 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypta soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie wlewamy zimne mleko, całość dobrze mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Kolejno dodajemy śmietankę i wsypujemy ¾ startego sera. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera i odstawiamy z ognia. Do gotowego, gorącego sosu dodajemy połówki gruszek. W szklanym naczyniu układamy naprzemiennie sos z gruszkami, makaron, tarty parmezan oraz tarty ser. Wierzch posypujemy pozostałym startym parmezanem. Naczynie wkładamy do rozgrzanego w 180 C piekarnika na około 25 minut.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF