Grillujemy coraz więcej, coraz częściej. Ponadto jeszcze niedawno zadowalaliśmy się kiełbaską czy boczkiem prosto z grilla, dziś dużo więcej eksperymentujemy z potrawami z rusztu, grillujemy nietypowe składniki, w oryginalny sposób przyprawiamy i łączymy smaki. Jakie produkty pomogą nam osiągnąć pełnię smaku potraw z grilla? Oto „Grillowy niezbędnik smakosza marek Knorr i Hellmann’s”.

Dobrze przyprawione – czas na PRZYPRAWY

Potrawy z grilla lubią przyprawy, są jednak w tym zakresie bardzo wymagające. Z jednej strony, nie możemy pozwolić, by każde mięso smakowało tak samo, z drugiej – trudno wynosić z domu na grilla mnóstwo torebek i słoiczków. Nie bez znaczenia jest również czas poświęcony na właściwe dobranie przypraw, który nie zawsze przekłada się na oczekiwany efekt. Zaoszczędzimy sobie mnóstwo energii i dobrego nastroju, jeśli na sezon grillowy zaopatrzymy się w dedykowane kompozycje przypraw autorstwa szefów kuchni Knorr.

1

Przyprawy Knorr z linii Grill występujące w 3 wariantach: Karkówka, Żeberka oraz Pikantny Kurczak. Są to kompozycje wysokiej jakości suszonych ziół i przypraw, które w trakcie marynowania wnikają do mięsa. Nieprzypadkowo te dedykowane przyprawy powstały dla najbardziej popularnych na polskim grillu mięs. Co więcej, możemy być pewni, że każdy z wariantów został opracowany zgodnie z charakterem danego mięsa i każdy smakuje zupełnie inaczej. Karkówka idzie w parze z czosnkiem, cebulą, papryką oraz pieprzem. Aromatyczne żeberka najlepiej smakują z dodatkiem rozmarynu, oregano i tymianku. Pikantny kurczak dobrze czuje się w towarzystwie pieprzu cayenne, papryki, kolendry oraz czosnku i cebuli.

Przyprawa do mięs Knorr to aromatyczna kompozycja 8 suszonych ziół i przypraw, która będzie stanowić doskonałe uzupełnienie dań z grilla – sprawdzi się w stekach, roladkach wołowych, grillowanych kotletach i burgerach. Dzięki przemyślanej kompozycji przyprawa dokładnie przywiera do powierzchni mięsa. Przyprawa do mięs Knorr nadaje także potrawom apetyczny rumiany kolor.

Potrawy z grilla zawsze w SOSIE

Doskonale przyprawione mięso, cudownie pachnące kiełbaski, delikatnie przyrumienione ryby, kolorowe warzywa – same nie wystarczą. To sosy stanową kropkę na „i”, są idealnym dopełnieniem grillowanych potraw. Bez nich nie odbędzie się żaden „grill”! Ketchup, majonez, musztarda już tradycyjnie goszczą na naszych grillowych stolikach. Natomiast teraz dzięki nowym sosom Hellmann’s przed entuzjastami grillowania otwierają się zupełnie nowe możliwości łączenia smaków i grillowych eksperymentów.

2

Sos Steak to kompozycja przypraw takich jak pieprz, papryka chilli i suszona cebula, stworzona po to, by wzbogacić smak grillowanych steków i żeberek. Natomiast Sos Samba nada doskonały wyrazisty smak piersiom z kurczaka, kaczym udkom, drobiowym hamburgerom oraz warzywom. Z kolei Sos Green Pepper cechuje się połączeniem pieprzu zielonego i czarnego oraz majeranku, powstaje z dodatkiem jogurtu. Wzbogaci smak grillowanych szaszłyków wołowych czy steków z polędwicy, sprawdzi się w daniach z ryb. A Sos Chilli, będący połączeniem m.in. papryki, cebuli oraz aromatycznych ziół, to pozycja obowiązkowa dla fanów pikantnego jedzenia. Doskonały do podania z wszelkimi daniami mięsnymi, ale może stanowić także bazę dla salsy czy marynaty.

W towarzystwie warzyw, czyli SOSY SAŁATKOWE

Dietetycy radzą, by mięsa grillowe jeść z dużą ilością warzyw. Możemy je przyrządzić na grillu, obok dań mięsnych, albo też podać w formie sałatek. O ich smaku najczęściej decyduje odpowiedni sos – doskonale połączy wybrane składniki i nawet prostej kompozycji warzyw nada wyjątkowy smak. W ofercie marki Knorr można wybierać spośród całej palety sosów sałatkowych, które przy okazji zapewniają nam kulinarną podróż po całej Europie. Sos sałatkowy francuski winegret idealnie komponuje się z zieloną sałatą, pomidorami i oliwkami. Wyjątkowy charakter sałatce z pomidorami, ogórkami, oliwkami i serem feta nada Sos grecki. Trzecia możliwość to Sos sałatkowy włoski, który posłuży do przygotowania dressingu do kompozycji z pomidorami, cukinią i mozzarellą. Hitem sezonu jak zawsze są Sosy czosnkowy oraz czosnkowo-ziołowy, które pasują do różnorodnych kompozycji warzyw i dodatków, nadając im wyrazistego smaku. W kuchennej szafce w okresie grillowym warto również postawić Sosy koperkowo-ziołowy oraz paprykowo-ziołowy, które stanowić będą dopełnienie niejednej sałatki.

3

Grill&Travel – grillujemy dookoła świata

A już od 27 kwietnia skompletowanie wszelkich potrzebnych na grilla produktów będzie jeszcze prostsze. Wtedy rusza akcja „Grill and Travel” marek Knorr i Hellmann’s. W sklepach w jednym miejscu zostaną wyeksponowane produkty dedykowane do dań z grilla – mieszanki przypraw i sosy sałatkowe Knorr oraz sosy Hellmann’s. Dzięki temu z łatwością odnajdziemy produkty, które pomogą nam idealnie doprawić mięso, przygotować sałatki oraz podać doskonałe sosy do dań z grilla. Ponadto przy zakupie tych produktów za minimum 10 złotych możemy wziąć udział w narodowej loterii – codziennie ktoś wygra grill marki Weber, a co 2 tygodnie będziemy mieli szansę wygrać 10 000 złotych. To mogą być naprawdę udane wakacje – wygrana pozwoli odbyć wspaniałą kulinarną podróż i posmakować kuchni świata. A planującym grillowe menu z pomocą przyjdą też szefowie kuchni Knorr. Co tydzień na portalu przepisy.pl będą pojawiać się nowe przepisy na dania z grilla inspirowane kuchniami z całego świata, m.in. europejską, amerykańską, meksykańską, śródziemnomorską. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF