Sezon grillowy trwa w najlepsze! Podczas urlopów i weekendów bardzo chętnie ucztujemy na świeżym powietrzu, dlatego kolorowe potrawy z grilla są idealne właśnie podczas upalnych dni. Przygotowując chrupiące pyszności, warto skorzystać z nowych mieszanek przyprawowych Appetita z linii Smaczne Grillowanie.

Jutrzenka Appetita grill klasyczny z sosem czosnkowym 03-03-2015Mięso z rusztu ma niepowtarzalny smak. Nie jest to jedynie kwestia samego sposobu przyrządzenia. W grillowej kuchni bardzo ważną rolę odgrywają bowiem marynaty, które nadają potrawom wyjątkowy aromat i pyszny smak. Niebanalne kompozycje ziół i przypraw podkreślą to, co w mięsie najlepsze! Dzięki nowościom z oferty marki Appetita – kompozycjom przyprawowym i dołączonym do nich sosom, letnie szaszłyki będą dla gości intrygującym kulinarnym zaskoczeniem!

Przepis na soczyste szaszłyki (10 porcji)

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 20 plastrów boczku
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 cukinia
  • 5 marchwi
  • 4 cebule
  • 1 opakowanie mieszanki przyprawowej Grill Szaszłyk z sosem paprykowym Appetita
  • Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego/greckiego)
  • 1 opakowanie długich wykałaczek

Przygotowanie:

  1. Opłucz piersi z kurczaka i pokrój je w dość dużą kostkę.
  2. Plastry boczku przekrój wszerz na pół.
  3. Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość dużą kostkę.
  4. Umyj cukinię i pokrój ją w plastry (pozostaw skórkę).
  5. Obierz marchwie i pokrój je w talarki.
  6. Obierz cebule i pokrój wzdłuż na części o kształcie tzw. „piórek”.
  7. Przygotuj marynatę do mięsa: do miseczki wsyp przyprawę Grill Szaszłyk Appetita, wymieszaj z oliwą z oliwek i połącz z pokrojoną piersią z kurczaka. Mięso odstaw na pół godziny do lodówki.
  8. W oddzielnej miseczce przygotuj sos paprykowy dołączony do mieszanki przyprawowej Appetita. Sos paprykowy wsyp do naczynia i połącz z trzema łyżkami ketchupu pikantnego oraz trzema łyżkami majonezu (opcjonalnie, w wersji fit – zastosuj jogurt naturalny bądź jogurt grecki).
  9. Wyjmij mięso z lodówki. Każdy kawałek kurczaka otocz plasterkiem boczku.
  10. Przygotuj wykałaczki. Nadziewaj na nie po kolei cukinię, cebulkę, marchew, kurczaka z boczkiem i paprykę.
  11. Grilluj szaszłyki, obracając je co kwadrans.
  12. Podawaj danie z przygotowanym wcześniej sosem paprykowym, który podkreśli smak szaszłyków.

Smacznego!

Grill Szaszłyk z sosem paprykowym Appetita

Pikantna, idealnie pasujące do delikatnego mięsa z kurczaka i sezonowych warzyw, nada kolorowym szaszłykom wyjątkowy aromat. Kompozycja m.in. majeranku, czosnku, papryki, kolendry i pieprzu  to gwarancja głębokiego smaku, który dopełni wyrazisty sos paprykowy. Wystarczy dodać ketchup pikantny i majonez, by cieszyć się sosem o wyśmienitym, pikantnym smaku.

30 g (20 g + 10 g), cena: ok. 1,60 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF