Grillowanie jest o tyle przyjemne, że nie wymaga czasochłonnych przygotowań i wymyślnych dań. Sekretem udanego przyjęcia z grillem w roli głównej są wyjątkowe i pyszne dodatki. Jeśli po głowie chodzą Ci soczyste mięsa, pieczone warzywa czy kolorowe sałatki, koniecznie przygotuj i podaj je z sosami marki Kuhne, które dopełnią smaku grillowego menu, tworząc wyjątkową kompozycję.

W duecie z sosem

Po długiej zimie każdy z nas tęskni za czasem spędzanym na świeżym powietrzu i smakiem grillowanych przysmaków z dodatkiem musztardy albo keczupu.  W tym roku marka Kuhne namawia na odrobinę fantazji. Mięsne dania z rusztu doskonale podkręcą smakowite sosy, które proponuje.

sos

Wśród propozycji firmy znajdują się:

  • Sos Habanero Chilli – ostry sos o smaku papryki habanero. Dodatek nawet niewielkiej ilości sosu nadaje potrawie ostrości i nowego, niepowtarzalnego wyrazu.
  • Sos Steak – niezastąpiony przy serwowaniu steków, przygotowany z dojrzałych pomidorów z dodatkiem zielonego pieprzu oraz owoców mango. Idealny do potraw smażonych i grillowanych. Można go podawać również na gorąco.
  • Sos Chilli – będzie Cię palić w język, będzie szczypać Twoje usta, ale i tak go pokochasz. Ostry sos chilli można podawać na zimno i gorąco. Znakomity do wszelkiego rodzaju mięs, wędlin, potraw z grilla, chili con carne.
  • Sos Salsa – klasyczny sos na bazie pomidorów, cebuli i ziół. Można go serwować na zimno oraz po podgrzaniu. Doskonały do smażonych i pieczonych mięs, kiełbasek z grilla, steków oraz przyprawiania ryżu i makaronu.
  • Sos Ciemne Piwo – ostry sos o smaku ciemnego piwa. Idealnie nadaje się do steków oraz innych potraw z grilla.

Przykładowe przepisy

Grill jest doskonałą okazją do próbowania nowych smaków. Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite i proste dania z rusztu, które zadowolą niemal każde podniebienie.

Soczysty stek na ostro

zdjęcie 1Składniki:

  • 4-6 łyżek sosu (np. Kuhne – Chilli, butelka 250 ml)
  • 5 kg wołowiny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pierz, słodka czerwona papryka

Przygotowanie:

Wołowinę porcjujemy na plastry o grubości 3 cm. Na kilka godzin przed planowanym grillowaniem, mięso marynujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Plastry wołowiny układamy na mocno rozgrzanym ruszcie. Po zdjęciu z grilla podajemy z sosem Chilli Kuhne.

Krewetki w ducie z sosem habanero

Składniki:

  • 4-6 łyżek sosu (np. Kuhne – Habanero Chili, butelka 250 ml)
  • 0,5 kg dużych krewetek
  • 1 limonka
  • masło
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśnięty sok z limonki. Krewetki zanurzamy w marynacie i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Następnie grillujemy je na rozgrzanym ruszcie i serwujemy z sosem Habanero Chilli Kuhne.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF