Składniki:S-5

  • 4 duże cukinie
  • opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP np. Złoty Ementaler, śmietankowy, gouda
  • 25 dag mięsa mielonego
  • warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
  • 4 łyżki oliwy
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie. Myjemy cukinie. Ich środek wydrążamy, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy przez ok. 10 minut a następnie wlewamy sos pomidorowy i dodajemy serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka topionego. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Cukinie wypełniamy farszem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka.  Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa. Podajemy na ciepło, ozdabiając natką pietruszki.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF