Słoneczna Italia od lat jest jedną z najczęściej wybieranych wakacyjnych destynacji na świecie.

Na jej popularność wpływają nie tylko łagodny, śródziemnomorski klimat, wielowiekowe zabytki i zapierające dech w piersiach krajobrazy, ale także, a może przede wszystkim specjały kuchni włoskiej.

Włochy na talerzu zachwycają za sprawą idealnego połączenia  świeżych, sezonowych składników, które tworzą proste, ale wysmakowane kompozycje. Zwłaszcza na południu kraju na talerzu dominują czerwień i zieleń –  soczyste pomidory i świeże zioła. Wystarczy dodać np. bakłażana czy ricottę by wyśmienite i lekkie danie było gotowe. Makaron jest też znakomitym materiałem do kulinarnych eksperymentów – występuje w kilkuset kształtach, a  pomysły na sosy są tak liczne, że zarówno kulinarni debiutanci, jak i eksperci patelni bez trudu znajdą w świecie pasty coś dla siebie. Przed Wami trzy przepisy, będące świetnym pomysłem na lekki, wakacyjny obiad. W rolach głównych farfalle, penne i tagliatelle Barilla.

Tagliatelle jajeczne z okoniem - składniki_małeTAGLIATELLE Z SANDACZEM

Składniki:

  • Makaron Tagliatelle Barilla 400 g
  • Filet z sandacza 250 g
  • Bazylia 10 liści
  • Biała cebula 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine 4 łyżki
  • Ostra papryczka 1 sztuka
  • Pomidorki koktajlowe 20 sztuk
  • Białe wino wytrawne ½ szklanki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę na makaron. Nie dodawaj do wody oleju ani oliwy – Twój makaron będzie śliski i sos nie będzie do niego dobrze przywierał.

Pamiętaj, żeby wodę solić dopiero, gdy zacznie wrzeć! Słona woda gotuje się znacznie dłużej.

  1. Pomidorki i paprykę pokrój w cząstki, a cebulę drobno posiekaj. Wszystkie składniki wrzuć na patelnię z zimną oliwą i podsmażaj przez następne 4 minuty.
  1. Dodaj sandacza pokrojonego w paseczki i smaż przez 2 minuty. Wlej wino i poczekaj aż odparuje.
  1. Ugotowany makaron dokładnie odsącz i dodaj do sosu. Pamiętaj, żeby nie przepłukiwać makaronu wodą. Niepotrzebnie spłuczesz skrobię i makaron nie połączy się z sosem.
  1. Porwij w dłoniach liście bazylii i posyp nimi całość. Gotowe! Możesz podawać!

FARFALLE W POMIDORACH Z SEREM RICOTTA W KREMIE Z ORZECHÓW

Farfalle w pomidorach, z serem ricotta, w kremie z orzechów - składniki_małeSkładniki:

  • Makaron Farfalle Barilla 400 g
  • Pomidorki koktajlowe 300 g
  • Świeży ser ricotta 80 g
  • Migdały 30 g
  • Orzechy pinii 30 g
  • Pistacje 30 g
  • Śmietana 25 ml
  • Bazylia 1 pęczek
  • Pół cebuli
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine 4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę na makaron, przynajmniej 1 litr na 100 ml. Pamiętaj, żeby posolić wodę dopiero gdy zacznie wrzeć.
  2. Pokrój pomidorki w kostkę i razem z drobno pokrojoną cebulą zacznij podsmażać je na zimnej oliwie.
  3. Zmiksuj pistacje, migdały i orzechy pinii ze śmietaną.
  4. Odcedź makaron i dodaj na patelnię do sosu. Dodaj świeżą bazylię.
  5. Spód talerza wyściel cienką warstwą kremu z orzechów i nałóż makaron. Na wierzchu połóż kawałki świeżego sera ricotta. Smacznego!

PENNE RIGATE Z POMIDORAMI I BAKŁAŻANAMI

Składniki:

  • Penne Rigate z pomidorami i bakłażanami - składniki_małePenne Rigate Barilla 400g
  • Pomidory bez skórki 400 g
  • Bakłażany 80 g
  • Kapary 20 g
  • Czarne oliwki 20 g
  • Anchois 10 g
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Parmezan 40 g
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Zagotuj dużo wody. Przynajmniej 1 litr na 100 gramów makaronu. Wodę posól dopiero, gdy zacznie wrzeć – inaczej będzie się dłużej gotować. Nie musisz dolewać oleju ani oliwy – makaron Barilla się nie skleja, a bez oliwy Twój makaron lepiej połączy się z sosem.
  2. Pokrój bakłażan na cienkie plasterki i podsmaż je na teflonowej patelni na dużej ilości oliwy. Plasterki osusz na ręczniku papierowym.
  3. W drugim rondlu podsmaż na oliwie zgnieciony czosnek. Dodaj oliwki, kapary, pokrojone anchois, pokrojone pomidory bez pestek (lub przecier) i gotuj przez 4 minuty. Następnie dodaj podsmażone bakłażany.
  4. Na 1-2 minuty przed końcem czasu gotowania spróbuj makaronu i sprawdź, czy jest już al dente. Jeśli tak, to odlej go i od razu przełóż na patelnię. Następnie wymieszaj z sosem, posyp parmezanem i podawaj!
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF