Wspólne gotowanie i pieczenie z dzieckiem przynosi wiele korzyści. Dzieci mają okazję odkrywać nowe produkty i smaki, a rodzice w przystępnej formie przekazać kilka zasad prawidłowego żywienia.Dodatkowo jest to doskonała zabawa, uczy współdziałania i pracy zespołowej. Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca wszystkie mamy do wspólnego pieczenia i gotowania razem z dziećmi, a także włączenia produktów zbożowych do codziennej, zbilansowanej diety.

Zboże smakuje i inspiruje_wspólne gotowanieWiększość Polek ma świadomość, że wspólne gotowanie wpływa pozytywnie na wzajemne relacje z dzieckiem, a także, żejest to świetny sposób na oderwanie maluchów od komputera, tabletu czy telewizora. Dzieci uwielbiają tworzyć coś kreatywnego wspólnie ze swoimi rodzicami, a w kuchni jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Gotowanie razem z dziećmi to doskonały sposób na naukę w najlepszej i ulubionej przez dzieci formie – poprzez zabawę. Nasze pociechy mogą czynnie zaangażować się w życie rodzinne i uczestniczyć w przygotowaniu posiłku. Produkty zbożowe są do tego idealne – wspólne pieczenie ciast, przygotowywanie potraw z makaronów, robienie kanapek czy wspólne jedzenie płatków na śniadanie to świetna zabawa dla całej rodziny przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

Produkty zbożowe zajmują trzecie miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia, zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Oznacza to, że powinniśmy sięgać po nie tak często, jak to tylko możliwe.Makarony, kasze, mąka, płatki czy pieczywo są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Produkty ze zbóż są także cennym źródłem błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit.

W diecie dzieci istotny jest umiejętny dobór produktów oraz odpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia, również tych ze zbóż.Szczególnie dla dzieci w wieku przedszkolnym bardzo ważna jest różnorodność produktów uwzględnianych w jadłospisie.Spożycie urozmaiconych gatunków pieczywa, produktów mącznych, kasz, makaronów, płatków oraz  innych przetworów zbożowych uzupełnia dietę w węglowodany złożone, składniki mineralne i witaminy. Musimy pamiętać, że właściwy sposób odżywiania jest jednym z podstawowych czynników warunkujących prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny dzieci, co przekłada się także na nawyki żywieniowe w późniejszym, dorosłym życiu. To właśnie rodzice  własnym przykładem oraz tworzeniem pozytywnego klimatu dla zdrowych posiłków uczą dzieci co jest dobre, a nawet co jest smaczne-tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek. 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych– makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Blog kampanii dostępny jest na stronie kfpz.pl

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

Zbożowe inspiracje Ani Jelonek:

OMLET Z OWOCAMI DLA CAŁEJ RODZINY
(1-2 porcje)

Zboże smakuje i inspiruje_omlet z owocamiSkładanki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • kawałeczek masła do posmarowania patelni

Dodatki:

  • 1/2 szklanki malin, poziomek lub porzeczek
  • bazylia

Alternatywna propozycja podania:

  • szybki sos jogurtowy z gorzką czekoladą: 50 g czekolady + 200 g jogurtu greckiego
  • miód lipowy (1 łyżka)
  • szklanka soku pomarańczowego

Przygotowanie:

  • Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier. Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo dodawać przesianą mąkę.
  • Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 – 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nabrać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Wyłożyć masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż zacznie cichutko „skwierczeć”.
  • Przełożyć omlet na drugą stronę (najlepiej za pomocą dwóch łopatek). Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. Przełożyć na talerz, polać sosem jogurtowym (przepis poniżej) i posypać dowolnymi owocami lub dodać miodu. Podawać ze szklanką soku.

Sos jogurtowy z czekoladą:

  • Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki gorzką czekoladę, podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając, odstawić z ognia i stopniowo dodawać jogurt grecki cały czas mieszając.

Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza:

PEŁNOZIARNISTA BABKA DROŻDŻOWA

Składanki:

  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g rodzynek
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie:

  • Na początku przygotowujemy zaczyn (biga). Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy 3 łyżki mąki oraz 50 ml mleka i mieszamy. Przykrywamy miseczkę z zaczynem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
  • Po godzinie przechodzimy do wyrabiania finalnego ciasta. Do misy miksera stacjonarnego lub do dużej miski , jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie, przekładamy zaczyn i rozrabiamy go pozostałym mlekiem . Dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wyskrobane z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy, pozostałą mąkę oraz sól ale tak by nie dotykała bezpośrednio zaczynu. Wyrabiamy ciasto około 20 minut by było elastyczne.
  • Gdy ciasto ma jednorodną konsystencje dodajemy po kawałeczku miękkie masło i wyrabiamy dalej aż masło całkowicie się wchłonie.
  • Na samym końcu dodajemy rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.
  • Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką i ostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe nakłuwając drewnianym patyczkiem, sprawdzając czy wyciągnięty patyczek jest już suchy.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF